Frumuseţi monstruoase – un fantasy must read

Când am început să citesc „Fumuseţi monstruoase” m-am aşteptat să am parte de o poveste antrenantă, dar cartea Marinei Neagu mi-a depăşit aşteptările şi mi-a oferit o lectură plină de suspans, imprevizibil şi momente atât delicioase şi emoţionante, cât şi comice. Am avut plăcerea de a mă delecta cu un roman modern şi captivant. 

Lara este o umbră şi, ca toate umbrele, are o latură demonică bine conturată şi o frumuseţe magnetică care îţi taie respiraţia, deşi fata se chinuie să treacă neobservată. Cu toate acestea, Lara nu este în totalitate asemeni celorlalte umbre. Ea nu îşi extrage energia din fiinţele umane secătuindu-le pe acestea de viaţă şi, ce-i mai important, în pieptul Larei nu este doar un gol întunecat, ci bate o inimă, ceea ce îi conferă fetei o latură umană. Această parte specială a ajutat-o pe Lara să obţină protecţia unui preot care nu doar a crescut-o, ci a şi ascuns-o de gardienii instruiţi să nimicească creaturile monstruoase din specia ei.

„M-a crescut, m-a învăţat tot ceea ce trebuie să ştiu ca să mă pot apăra de gardieni şi, cel mai important, cum să evit să devin un monstru.”

Ajunsă la vârsta de 18 ani, Lara schimbă din nou şcoala pentru a se ţine departe de cei care o vânează şi ajunge în Valea Îngerilor, „într-o localitate uitată de Dumnezeu, ascunsă în munţi.” Deşi aparent mutarea este una înţeleaptă (aşa cum fuseseră toate celelalte locaţii alese de preot de-a lungul timpului), în scurtă vreme, Lara se trezeşte într-o lume a gardienilor şi află lucruri de care nu avusese habar.

96419664_3248472325165299_8240258794509041664_n

În primul rând se alege cu o „pereche” de nerefuzat şi la propriu şi la figurat încă din prima zi de liceu. Adrian nu este însă doar un băiat incredibil de atrăgător ci este… gardian. Face parte exact din tabăra opusă, a celor care vânează creaturi ca ea. În aceste condiţii, este de înţeles de ce băiatul nostru sexy nu agreează ideea ca Lara să fie perechea lui predestinată. Pe de altă parte, nici Lara nu gustă foarte fericită existenţa unei astfel de legături împotriva voinţei ei.

„Păcătos de frumos, nu era suficient ca să descrie chipul celui aflat în faţa mea.”

„- Lara este o umbră, a declarat Adrian şi a sunat mai mult ca un mârâit înfricoşător. Şi, a continuat el, Lara este perechea mea!”

„M-a privit fix în ochi şi, ca în ziua precedentă, am simţit că antipatia lui mă pătrunde până la os.”

O veche profeţie care spune că Lara este atât demon cât şi înger, îi aduce fetei acceptul sceptic al gardienilor din familia lui Adrian; însă pentru a îndeplini profeţia, Lara trebuie să o ucidă pe Regina Umbrelor şi să elimine demonii pentru totdeauna. Cum acest lucru nu este posibil decât prin legătura formată între ea şi tipul irascibil dar fierbinte… cei doi încearcă să se sufere reciproc.

„- Nu ştiu cum cineva, acolo sus, s-a gândit că noi doi am putea fi vreodată o pereche potrivită.”

Între timp, pericolul care o pândeşte la fiecare pas, ameninţările care o urmăresc şi atracţia magnetică în preajma lui Adrian îi dau serios de furcă fetei care timp de 18 ani nu făcuse decât să se ascundă în vreme ce soarta omenirii era în mâinile ei.

„Problema era că în timp ce eu mă simţeam din ce în ce mai atrasă de el, Adrian părea că încă nu era dispus să renunţe la aversiunea pe care o avea faţă de relaţia dintre noi, chiar dacă devenise mai relaxat şi era dispus să facă şi glume.”

Adrenalină, momente care trec peste punctul de fierbere, suspans, supranatural şi un element-surpriză impresionant conduc spre deznodământul care… poate genera apocalipsa dacă nu este urmat de un epilog sugestiv.

96091489_868464346969380_530334109214441472_n

Am apreciat maniera originală de abordare a genului fantasy, care sunt sigură că fost sondat cu minuţiozitate de autoare înainte să aştearnă pe hârtie o poveste care „prinde” cititorul în mrejele acţiunii până la epilogul cu pricina. Şi da. Adrian merită lectura. 🙂 Şi Lara… bineînţeles! Scenele conturate între cei doi reuşesc să amintească într-un fel de încălzirea globală, iar sacrificiile şi durerea din punctul culminant al poveştii îl fac pe gardianul nostru să merite un număr maaare de bile albe.

 „- Stând aici cu tine, ţinându-te în braţe şi ştiind că eşti a mea, am realizat că nu trebuie să mor ca să ajung în Rai.”

Un fantasy fresh cu personaje moderne, acţiune cursivă, răsturnări de situaţie şi ritm alert, „Frumuseţi monstruoase” acaparează, fascinează şi determină cititorul să întoarcă pagină după pagină în urmărirea unui fir epic care înlănţuie realitatea şi monopolizează întreaga atenţie. Este o lectură ce merită parcursă şi pe care fanii genului fantasy o vor găsi mai mult decât savuroasă şi una dintre acele recomandări literare de neratat.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.