Beneficiile poeziei pentru creier

Cu toţii ştim deja că lectura ne oferă în general  o sumedenie de beneficii – de la dezvoltarea limbajului până la îmbunătăţirea gândirii şi relaxare – dar ceea ce e mai puţin mediatizat este faptul că ceea ce citim ne influenţează creierul într-o mai mare sau mai mică măsură. În acest sens, poezia este cea care ne „luminează” mintea  conform mai multor studii ale unor psihologi de renume.

Poezia exprimă idei și emoții printr-un control atent al sunetului și ritmului. Poezia este peste tot în jurul nostru și ne permite să ne accesăm și să ne înțelegem emoțiile în moduri unice. Așa cum spunea odată poetul american Robert Frost, „Poezia este atunci când o emoție și-a găsit gândul și gândul şi-a găsit cuvintele.”

Mai multe studii au concluzionat modurile în care poezia ne afectează creierul şi au rezultat o sumedenie de beneficii la care nici nu ne-am fi gândit.

poezie

Care sunt beneficiile poeziei pentru creier?

Cercetările psihologului Guillaume Thierry ne demonstrează că lectura poeziei oferă o stare mentală pozitivă, alungând stresul, anxietatea sau tristeţea. Studiul efectuat de Thierry a măsurat răspunsurile oferite de creier după ce mai mulţi voluntari au citit diverse poezii, dar şi texte în proză, arătând că în urma lecturii versurilor activitatea creierului a devenit mai intensă. Ritmul versurilor este cel  care influenţează starea de spirit, generând bucurie şi dinamism.

Poezia reuşeşte să antreneze intelectul, ajutând la dezvoltarea gândirii critice, îmbunătăţind capacităţile de analiză, interpretare, sinteză. 

Nu de multe ori auzim că avem nevoie de o atenţie concentrată. Ei bine, lectura poeziei este cea mai la îndemână modalitate de a ne dezvolta o atenţie concentrată.

Cercetările în domeniu ne arată că poezia activează o mare parte a creierului uman – fiind în acest sens mai relaxantă şi mai liniştitoare decât muzica.

Poezia îmbunătăţeşte memoria. Ne amintim probabil că, în copilărie, atunci când „dădeam” peste o poezie nouă în manualul de Limba română, se ştia că trebuie (printre altele) învăţată „pe de rost”. Pe lângă faptul că pe unele le găseam total nesuferite şi nu mereu aveam chef să învăţăm o ditamai „Scrisoarea a III-a”, memorarea lor avea rostul ei (selecţia era problema…), aceasta stimulând auzul fonematic şi memoria. La adulţi, lectura cu voce tare a poeziilor are acelaşi efect.

Lectura poeziei dezvoltă creativitatea. Avem de multe ori impresia că nu putem trece peste un obstacol, că o problemă este mult prea dificilă, că nu reuşim să identificăm o soluţie atunci când întâlnim o dificultate în viaţa de zi cu zi. Se pare că poeziile ne sunt salvarea! Cititul constant al poemelor ne ajută să devenim mai creativi, să nu mai fim în „pană de idei”, să găsim soluţii.

Poezia creşte nivelul empatic. Aşa-i că unii oameni par de neînţeles atunci când fac alegeri de tot soiul? Oricât ne-am „chinui” mintea parcă tot nu reuşim să găsim motivul din spatele unor cuvinte sau acţiuni. Mai multe studii efectuate în diverse universităţi americane evidenţiază poezia ca o modalitate de a ajunge să înţelegi oamenii din jurul tău. Citind poezie, devenim mai empatici şi implicit ne îmbunătăţim relaţiile interpersonale.

Poezia este o terapie pentru minte şi suflet. Profesorul Nicholas Mazza – şi nu numai – subliniază faptul că citirea constantă a poeziilor vindecă din punct de vedere emoţional şi oferă energie. Afecţiuni precum anxietatea sau depresia, stările de tristeţe, de „nu am chef azi”, de letargie pot fi ameliorate şi chiar alungate prin poezie.

Ce fel de poezii sunt recomandate?

Nu orice e scris în versuri este neapărat şi poezie. Se recomandă poemele de calitate, care transmit mesaje, care reprezintă o provocare pentru creier, care abordează teme variate, care se pot încadra la categoria cultură, care activează gândirea. Găsim o mulţime de poezii în zilele noastre – unele sunt statusuri de Facebook, altele apar în stories pe Instagram, sunt o mulţime (aruncate parcă la grămadă) prin antologii de sute de pagini – cu toate acestea realizăm că: ori abordează o temă care nu se mai termină, ori sunt suficient de puerile încât creierul nici nu le bagă în seamă, ori sunt atât de abstracte încât ne întrebăm dacă autorul chiar a vrut să „zică ceva” sau doar a „adunat” cuvinte care să rimeze, ori le ştim din şcoală şi atunci cu siguranţă ştim şi „comentariul” fiecăruia, iar creierul nu le mai consideră o provocare.

20200504_172715

Există însă şi volume de versuri în care calitatea îşi spune cuvântul, iar un astfel de volum lăudabil este „Cu tine capăt glas”, scris de Roberto Kuzmanovic. Poemele din această carte reprezintă un cocktail vitaminizant pentru minte, iar descifrarea mesajelor poetului este nu doar un antrenament benefic pentru creier, ci şi o activitate plăcută care dezvoltă gândirea. Pe site-ul său, Roberto Kuzmanovic vorbeşte despre dezvoltarea intelectuală şi are grijă să le ofere cititorilor calitatea necesară pentru o permanentă evoluţie.

Citeşte mai multe despre cartea „Cu tine capăt glas”!

Sănătatea mintală şi cea emoţională sunt deosebit de importante pentru fiecare dintre noi. Factori precum stresul, sedentarismul, suprasarcinile zilnice, plafonarea, rutinele, diversele probleme etc. ne pot afecta puţin câte puţin, împiedicându-ne funcţionarea optimă şi devenind un obstacol în calea dezvoltării noastre. Activităţi simple, dar practicate în mod constant, precum lectura poeziilor, ne pot menţine acuitatea intelectuală precum şi echilibrul psihic şi emoţional. Roberto Kuzmanovic îşi propune ca prin scrierile sale să îşi ajute cititorii să evolueze din punct de vedere intelectual şi personal.

Cartea „Cu tine capăt glas” este unul dintre produsele literare apreciate atât de autori, cât şi de cititorii care deja s-au bucurat de lectură.

Mai multe detalii despre volumul de poezie al lui Roberto Kuzmanovic puteţi găsi aici.

Începe prin a te apropia pas cu pas de versuri şi transformă citirea poeziei într-un obicei pentru care creierul tău îţi va mulţumi!

6 gânduri despre „Beneficiile poeziei pentru creier

  1. Frumos articol! Citind ’Beneficiile poeziei pentru creier’ mi-a adus aminte de faptul că ”ființa ca adevăr se vestește în poezie” (Heidegger), adică un adevăr care îl așteaptă pe fiecare poet, că poezia la fel ca și muzica suie adevărul uman, adică prezența ființării omenești la o certitudine axiologică, purificatoare de nesemnificativ, catharsis. Am remarcat că la recenziile despre poemele lui Roberto Kuzmanovic se spune că transmit idei înalte susținute de o sensibilitate creatoare deosebită; mi-ar plăcea să citesc aici și o poezie…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Intr-adevar, poemele lui Roberto Kuzmanovic au ceva aparte si reusesc sa readuca versurile in atentia cititorilor . Daca autorul ne va oferi un poem spre publicare, cu mult drag se va regasi pe site. Pana atunci va invit pe site-ul d-lui si mi se pare ca are si cateva poeme. Personal, am citit volumul Cu tine capat glas si l-am gasit unul special. Va multumesc pentru popas si pentru rabdarea de a citi acest articol. O seara minunata sa aveti!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.