Blasfemie. Condamnată la moarte pentru un pahar cu apă – Asia Bibi, Anne Isabelle Tollet

Aceasta este o carte care emoţionează în timp ce provoacă furie împotriva unui sistem şi a unei religii care şi-a pierdut adevăratul sens, oamenii ajungând să ucidă în numele unui Profet care cu siguranţă nu a îndemnat pe nimeni la crimă. Dar cine este Aasya Noreen Bibi? Cum a ajuns ea să scrie o poveste cutremurătoare? Această femeie de origine pakistaneză este catolică într-o ţară de musulmani, iar de aici i s-a tras şi drama prin care a trecut. Îndrăznind să bea apă de la o fântână publică, femeia a fost acuzată că a spurcat cana şi a fost somată să se lepede de credinţa creştină pentru a trece la cea musulmană. Refuzând acest lucru, Asia Bibi a fost condamnată şi aruncată în închisoare sub acuzaţia de blasfemie.

„Vreau să spun lumii întregi că-l respect pe Profet. Sunt creştină şi cred în Dumnezeul meu, dar fiecare trebuie să fie liber să creadă în cine vrea.”

2560x1440-ghost-white-solid-color-backgroundLa închisoarea pentru femei, Asia trece prin suferinţă, îndură condiţii mizere, doarme cu permanenta teamă de a nu fi ucisă şi se gândeşte inclusiv la sinucidere. Cazul ei devine unul controversat, cei care au curajul să-i susţină nevinovăţia sunt ucişi, însuşi Papa Benedict află de procesul acestei femei şi cere public achitarea sa. Cu toate acestea, în timp ce occidentalii cer eliberarea Asiei din închisoare, pakistanezii cer spânzurarea ei. În faţa ochilor ni se desfăşoară un spectacol macabru: în secolul XXI o femeie se pregăteşte să fie ucisă pentru că are o credinţă diferită, iar oamenii doresc acest lucru. E momentul în care te întrebi ce este în neregulă, unde s-a produs deviaţia, cum de sunt atâţia oameni care nu văd că cer o crimă? Cartea este scrisă după un caz real, întâmplările, gândurile, faptele sunt cât se poate de reale. Asia, fiind analfabetă, a fost ajutată să publice această carte de către jurnalista de origine franceză Anne Isabelle Tollet. Aceasta din urmă, impresionată de povestea Asiei, de ororile prin care trecea încarcerată fiind, de ura pe care fundamentaliştii pakistanezi o cultivau în numele credinţei, s-a hotărât să o susţină, să determine povestea ei să facă înconjurul lumii… şi a reuşit. Cartea Blasfemie. Condamnată la moarte pentru un pahar cu apă a stârnit rumoare în rândul populaţiei occidentale, iar protestele erau de ambele părţi la un moment dat. Cazul Asiei a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă a Pakistanului, iar aici (de voie sau de nevoie) este declarată nevinovată anul trecut, în 2018, când speranţele ei deveniseră prea fragile. Ulterior achitării, Asia va emigra împreună cu familia sa în Canada.

„În ţara mea, stigmatul blasfemiei nu se mai şterge niciodată.”

Impresionante sunt gândurile ei din închisoare, felul în care propria credinţă o întăreşte, îi dă putere să reziste şi să lupte pentru supravieţuire. Citind cartea îţi dai seama cât de mult au denaturat lucrurile, cum oamenii devin fanatici invocând religia, cum credinţa este folosită pentru a încălca drepturi, pentru a ucide, pentru a nu respecta.

În acelaşi timp, această carte este un ecou de încurajare pentru toţi aceia care încă nu s-au ridicat în picioare, pentru toţi aceia care au suferit sau încă mai suferă din cauza celor care îşi iau singuri dreptul de a judeca şi condamna pe nedrept. Asia ne aminteşte că atât timp cât nu renunţi, mai ai o şansă; că atât timp cât te zbaţi pentru ceva în care crezi, poţi aduce o schimbare în bine.

„… voi continua să-mi fac auzită vocea câtă vreme inima îmi va mai bate în piept.”

Recomand această carte nu doar pentru că paginile conţin o poveste de viaţă emoţionantă până la lacrimi, ci pentru că ne înfăţişează o bucată de realitate care, din păcate, încă nu a fost anulată. Povestea Asiei are totuşi un happy end, dacă poate fi numit aşa după ani de zile de suferinţă, dar câte poveşti au parte de un final horror fără ca nimănui să-i pese?

2 gânduri despre „Blasfemie. Condamnată la moarte pentru un pahar cu apă – Asia Bibi, Anne Isabelle Tollet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.