Să vorbim despre productivitate!

Această productivitate a fost îndelung dezbătută şi tot auzim despre cum să fim mai productivi, cum să ajungem la performanţă, cum să ne gestionăm timpul astfel încât să fim capabili de performanţă fără însă a rata partea frumoasă a vieţii.

Omul modern este acaparat de activităţi multiple, atât în plan personal, cât şi în domeniul profesional. Obişnuim cu toţii să avem un ritm alert impus de societatea în care trăim şi ne trezim deseori supraaglomeraţi, extenuaţi fizic şi psihic, cu o stare avansată de nervozitate care ne afectează atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Totodată ne uităm în jurul nostru şi vedem oameni care par relaxaţi şi care, culmea, se bucură de succes. Şi ei muncesc, şi ei au acelaşi ritm ameţitor, şi ei ar trebui să fie în „pană de timp”. Şi cu toate acestea nu par a suferi, ci din contră, îi vedem zâmbind şi făcându-şi vreme pentru mici distracţii, călătorii, momente cu familia sau prietenii etc. Cum fac aceşti oameni? E oarecum simplu. Îşi gestionează timpul şi activităţile corespunzător.

În cartea „Începe cu ce nu-ţi place”, autorul Brian Tracy ne explică detaliat o metodă eficientă pentru a fi mai productivi. Acest principiu, de a începe cu ceea ce nu-ţi place, se referă la alegere. Cu siguranţă într-o zi avem mai multe activităţi, dintre care unele sunt mai dificile, mai importante, iar altele mai uşoare, mai rapid de realizat. Majoritatea persoanelor încep cu ceea ce este mai uşor, iar aici vine Brian Tracy pentru a ne atrage atenţia că întotdeauna este bine să începem de la primele ore ale dimineţii cu cea mai grea, importantă şi prioritară activitate. Acest obicei, de a începe cu ce nu îţi place, are darul de a aduce cu sine o productivitate sporită şi, implicit, succesul.

businesswoman-2253616_1920Bineînţeles că productivitatea nu ţine doar de a începe cu acele activităţi mai dificile. Unul dintre cele mai utile sfaturi pentru productivitate este acela de a gândi în scris. Ce ai de făcut pentru mâine? În fiecare seară realizează o listă de activităţi pentru ziua următoare. Da, cu siguranţă le ai notate mintal, dar e important să le scrii şi să le bifezi pe măsură ce le duci la bun sfârşit. Foloseşte un planner, o agendă, un caiet, tot ce consideri tu că e relevant şi plăcut vizual pentru tine. De asemenea, consider utile şi planificările săptămânale, realizate la sfârşit de săptămână. În acest mod nu doar că nu rişti să uiţi ce ai de făcut, dar garantat ai şi o stare de bine, atunci când bifezi câte o sarcină finalizată.

Foarte importante pentru productivitate sunt şi obiectivele proprii. De multe ori nu ştim clar ceea ce vrem şi cu atât mai puţin pentru ce anume dorim să fim mai productivi. În afară de câteva chestii de bază (sănătate, bani mulţi, iubire) ce anume ţi-ai propus să obţii? Nimeni nu face ceva fără un scop, chiar dacă acesta este conştient sau inconştient. Pentru a beneficia de productivitate acest scop trebuie să fie cât se poate de conştient. Vrei o avansare la locul de muncă, o familie mai fericită, o călătorie, o altă carieră? Dacă ai nişte obiective clare, atunci vei şti şi în ce direcţie să îţi canalizezi energia. Scrie şi aceste obiective şi nu le pierde din vedere. În fiecare zi, pe lista de activităţi notează şi ceva care să te aducă mai aproape de îndeplinirea acestor obiective.

Analizează-ţi programul zilnic. Dacă nu îţi dozezi timpul corespunzător, rişti să ai zile full şi zile în care să te uiţi pe tavan. Aici e folositor acel plan săptămânal. Bineînţeles că pot apărea şi situaţii neprevăzute, dar una e să inserezi o activitate în plus într-o zi cu un program ok şi cu totul altceva să mai ai ceva de făcut când deja nu îţi mai vezi capul.

Asigură-ţi, pe cât se poate, 7-8 ore de somn pe noapte şi încearcă să te trezeşti dimineaţa suficient de devreme pentru a începe ziua într-un mod frumos, plăcut, relaxant, fără să alergi şi să simţi că ai un cronometru pornit. Modul în care îţi începi dimineaţa e decisiv pentru starea ta de spirit pe parcursul zilei şi, implicit, pentru productivitate. O persoană odihnită, relaxată, cu creierul limpede, cu siguranţă va avea un randament mult mai bun decât cineva care nu a dormit suficient, cineva obosit, agitat, panicat, nervos.

Gândeşte pe termen lung şi decide importanţa sarcinilor zilnice în funcţie de consecinţele pe care le au acestea. Ce se întâmplă dacă nu ajungi azi să iei o haină de la curăţătorie? Cel mai probabil te poţi duce şi mâine să o ridici, aşadar nu e sfârşitul lumii (asta dacă nu e ceva care îţi trebuie urgent). Ce se întâmplă dacă nu e gata un raport până la termenul de predare cerut? În acest caz, în mod cert nu mai ai posibilitatea de a-l da a doua zi fără consecinţe mai puţin pozitive. Despre asta este vorba. Sarcinile importante au efect pe termen lung şi consecinţe neplăcute în caz de neefectuare. Pentru a fi mai productiv/ă gândeşte aceste sarcini şi ordonează-le în funcţie de importanţă.

Motivaţia este şi ea foarte importantă pentru productivitate. Dacă ţi-ai stabilit deja nişte obiective, atunci nu vei simţi sarcinile ca pe o corvoadă şi nu vei avea tendinţa de a le amâna iar şi iar. De exemplu, obişnuim să amânăm alarma de dimineaţă. Măcar cinci minute. De ce? Pentru că atunci când ne dăm jos din pat dimineaţa o facem „forţaţi” de situaţie. De cele mai multe ori trebuie să ajungem la job şi să începem munca – muncă efectuată pentru o remuneraţie financiară care asigură supravieţuirea şi un trai decent. Ei bine, alta ar fi situaţia dacă ne-am simţi motivaţi să ne trezim dimineaţă. Poate fi vorba despre ceva ce vrei să faci înainte de a pleca spre serviciu şi care îţi face plăcere, poate fi o cafea pe care vrei să o bei în linişte şi orice altceva care să te facă să te dai jos din pat zâmbind în momentul în care sună alarma. La fel se întâmplă şi în cazul productivităţii. Cu cât eşti mai motivat/ă atunci când faci ceva, cu atât vei da un randament mai mare.

Renunţă la amânări. Indiferent de ce faci tu, timpul tot trece, aşa că deciziile sunt importante. Am citit mai demult o carte, Regula de 5 secunde, care propune o numărătoare descrescătoare de la 5 la 1 atunci când avem ceva de făcut şi totuşi am avea tendinţa de a o amâna. Era ceva de genul: 5 4 3 2 1 JUST DO IT! Aşa că aer în piept, numărătoarea inversă şi fă ceea ce ai de făcut fără să cauţi mintal o portiţă prin care ai putea face mâine, săptămâna viitoare sau mai târziu.

Tot la capitolul productivitate aş menţiona şi propria dezvoltare personală şi intelectuală. O documentare permanentă în aceste domenii îţi asigură o bună funcţionalitate, rezultate excelente, succes. Dacă tu conştientizezi că propria dezvoltare îţi oferă un drum uşor şi siguranţă, atunci e cazul să investeşti un minim de timp în aşa ceva. Personal, din momentul în care am început să studiez zilnic, să citesc cărţi de dezvoltare personală, să acord atenţie dezvoltării mele intelectuale prin antrenarea simplă a creierului, am observat că ideile îmi vin mai lejer, că productivitatea mea a crescut, că reuşesc să identific soluţii mult mai rapid la diverse probleme din viaţa de zi cu zi, că îmi gestionez timpul mult mai bine.

În acest sens am acordat câte 10 minute dimineaţa stimulării creierului prin exerciţii simple de dezvoltare intelectuală şi aici vă recomand un site al autorului Roberto Kuzmanovic care promovează „gimnastica” minţii prin articole şi literatură de calitate – kroberto.com. 

Iar în ceea ce priveşte dezvoltarea personală am optat pentru cărţi, pentru cursuri, pentru participare la diverse training-uri, pentru bloguri care oferă articole pertinente.

Ţine cont şi de tine! În toată această goană după productivitate trebuie să fim atenţi să nu ratăm viaţa şi acele momente care ne bucură sufletul, care ne relaxează, care ne fac să ne deconectăm. Acordă-ţi pauze constructive. Bea o cafea, ieşi la o plimbare, citeşte câteva pagini dintr-un roman care te-a captivat, ieşi cu prietenii, pleacă într-o excursie de weekend cu familia, mângâie o pisică şi lista poate continua. Deşi pot părea drept activităţi care nu au legătură cu a fi productiv, acestea au capacitate de regenerare, de reîmprospătare a forţelor proprii şi a gândirii.  

Sper că aceste sfaturi au fost unele utile şi că vei avea o zi, o săptămână şi un an productiv!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.