Magia unui om de zăpadă

Una dintre bucuriile iernii este indiscutabil omul de zăpadă. Dar şi acesta are propria lui istorie şi propriile lui legende care-l transformă, dincolo de un joc amuzant, într-o tradiţie a sezonului alb.

Primele scrieri în care apare omul de zăpadă sunt datate cu aproximaţie în secolul XIV, iar mai târziu se transformă într-un personaj îndrăgit deopotrivă de copii şi adulţi. În zilele noastre îi cunoaştem bine pe Frosty, pe Olaf sau pe Angus (cel mai mare om de zăpadă ridicat în 1999 în orăşelul Bethel, Maine). Cu toate acestea care îi sunt semnificaţiile şi de unde vine popularul personaj de zăpadă?

Semnificaţia omului de zăpadă

Deşi nu ne-am gândi chiar la aşa ceva, omul de zăpadă are puternice simboluri religioase.

Albul zăpezii din care este construit reprezintă puritatea sufletească şi iertarea divină. Bilele circulare de zăpadă simbolizează viața veșnică, fără sfârşit, pe care ne-o promite Dumnezeu. Morcovul în loc de nas ne spune că Dumnezeu ne-a dat Pământul și toate lucrurile vii care cresc din pământ şi care se întorc înapoi în el. Gura de cărbune negru ne amintește să-i înălţăm lui Dumnezeu laudă. Eșarfa/ fularul ține cald, la fel ca dragostea nemărginită a lui Dumnezeu. Pălăria ne amintește să-L onorăm pe Dumnezeu mai presus de toate. Brațele din crenguţe sunt deschise pentru a primi ajutorul divin şi pe Dumnezeu în suflet.

Tradiţiile ne spun însă şi alte poveşti despre omul de zăpadă. În America, deja celebrul Frosty alungă duhurile rele şi necazurile din casele oamenilor, pe teritoriul României se ştie că dacă un copil construieşte un om de zăpadă se va bucura de o stare ideală de sănătate pe tot parcursul anului, iar în Japonia omul de zăpadă atrage abundenţa şi norocul.

Simbolistica omului de zăpadă s-a dus şi mai departe, prin intermediul literaturii, iar dacă ne amintim de cartea Cum să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee, există la un moment dat o scenă în care se începe construcţia unui om din noroi, pentru ca ulterior acesta să fie transformat în om de zăpadă, zăpada acoperind noroiul şi anulând într-un fel tina prin albul strălucitor şi impecabil. 

Omul de zăpadă pe mapamond

Nu toate creațiile în formă de om de zăpadă au pălării amuzante, mătură sau fular. În Japonia, oamenii de zăpadă sunt făcuți din două bile, una mare și una mică deasupra ei, și fără brațe. Acestea trebuie să semene cu păpușa daruma, ceea care aduce noroc. În China, amintind de secolul al VII-lea, statuile lui Buddha sunt sculptate din zăpadă în locul marmurei sau lemnului.

Mai puțin sfânt, dar mult mai distractiv, este festivalul Sechseläuten din Elveția, Zurich, care îl prezintă pe Böögg, un om de zăpadă umplut cu paie, bumbac și dinamită. În a treia zi de luni, în aprilie, după ce a fost plimbat prin oraș, Böögg este plin de flăcări. Cu cât capul îi explodează mai repede, cu atât va sosi mai repede vremea caldă.

În mod cert însă, peste tot în lume, oamenii de nea aduc bucurie, oferă zâmbete şi, paradoxal, deşi din omăt rece, aceste sculpturi degajă căldură – acel gen de căldură interioară care parcă reuşeşte să dea timpul înapoi într-o perioadă când grijile lipseau, iar visurile prindeau contur şi nimic nu era imposibil.

11 gânduri despre „Magia unui om de zăpadă

  1. Frumoasa poveste. Și eu mă gândeam să scriu despre omul de zăpadă dar Cronos n-a fost de acord anul acesta. Mă bucur că am descoperit aici poveștile tale. Omul de zăpadă îmi amintește de copilărie. Din păcate astăzi dimineață prin curtea mea circula puțin amețit un melc cu casă. Ciudate vremuri!
    Sărbători frumoase, multă sănătate și liniște în suflet!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eu m-am născut în Harghita, unde este friiiig cam 5-6 luni pe an! Am decis că prea mult frig…strică şi m-am mutat unde este numai cald! Dar şi prea mult cald…nu e bun! Ce ți-e şi cu omu’!
    Cred că am citit undeva despre aşa zisa istorie a simpaticului omuleț! Mulțumrsc că mi-ai amintit!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ia te uită! Câte chestii interesante despre omul de zăpadă. El n-are nici o vină săracul că eu urăsc iarna. 🙂 Adevărul e că mă bucur de fiecare dată când văd un om de zăpadă în parc. Singurul lucru bun al iernii, in București.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Adevărul e că și eu am o problemă cu partea urâtă a iernii – frigul, deplasarea greoaie, zăpada murdărită de oameni, gheața care există adesea pe trotuare tot din vina unor oameni care nu-și fac treaba, iar lista continuă. Nu pot însă nega existența părților frumoase ale sezonului, iar omul de zăpadă este un simbol care și mie mi-a adus mereu zâmbet.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.