8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală

Cei 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală te vor ajuta să îţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii şi să te bucuri de fiecare zi, de fiecare realizare, de fiecare persoană din jurul tău. Până la urmă totul depinde de noi, inclusiv reuşitele noastre.

Auzim tot mai des despre dezvoltarea personală şi despre beneficiile care vin la pachet cu aceasta în viaţa omului modern.

Ce este totuşi dezvoltarea personală și care sunt beneficiile ei?

dezvoltare personala

În primul rând vorbim despre un cumul de experienţe şi activităţi variate care au ca efect creşterea calităţii traiului zilnic, al relaţiilor interpersonale, îndeplinirea obiectivelor, realizarea planurilor, atingerea ţelurilor personale… pe scurt, dezvoltarea personală îţi îmbunătăţeşte viaţa în toate aspectele ei.

Cum a luat amploare conceptul de dezvoltare personală?

Acest concept a luat o amploare formidabilă în ultimul timp, piaţa literară fiind împânzită de cărţi ce abordează diverse teme de dezvoltare personală. Vedem şi pe bloguri foarte multe postări din acest domeniu, traineri care organizează cursuri menite să îţi deschidă ochii asupra oportunităţilor din jurul tău, emisiuni TV, podcast-uri şi lista poate continua.

La un moment dat poate părea ceva dificil, care implică o cantitate mare de informaţie, timp şi efort. Ei bine, nu-i deloc aşa. Într-adevăr propria dezvoltare personală reprezintă un mare atu pentru fiecare individ.

La fel de adevărat este şi că o persoană care optează pentru dezvoltare va avea o viaţă mult mai calitativă din toate punctele de vedere. Ceea ce este însă mai puţin mediatizat este faptul că dezvoltarea personală nu este vreun drum anevoios şi plin de gropi. Poţi evolua la modul cel mai simplu, alegând câteva activităţi la îndemână, fără să simţi că ţi se răpeşte din timp.

Iată cei 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală

Există 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală care te vor ajuta să progresezi şi să îţi îmbunătăţeşti viaţa.

  1. Selectează informaţia pe care o consumi

Fie că alegi să citeşti o carte, fie că optezi pentru o emisiune, un film, un documentar, un video etc., selectează ceea ce îţi este util, ceea ce te învaţă ceva, ceea ce te face să te simţi mai bine, ceea ce te ajută să îţi recapeţi motivaţia sau să ţi-o păstrezi. Dacă în contextul pandemiei toate canalele „urlau” despre câte cazuri de îmbolnăviri sunt şi mintea ta deja se supraaglomerase cu informaţii ce creau o stare de anxietate, atunci era cazul să cauţi o sursă pozitivă care să îţi ofere o stare de bine şi să alunge panica. Dacă la un moment dat te uiţi la un film fără interes, cel mai bine e să cauţi altceva, care să îţi capteze atenţia şi care să îţi fie şi folositor. Timpul alocat lecturii, studiului, vizionării unui film este acelaşi, doar că ceea ce citeşti sau priveşti trebuie să te şi ajute. Eu am început prin a citi despre dezvoltarea personală foarte mult – oricum citeam, oricum aveam un timp alocat lecturii şi atunci am optat pentru astfel de cărţi care nu doar îmi ofereau informaţii, ci îmi şi generau optimism şi încredere în ziua de mâine.

  1. Nu lăsa persoanele din jurul tău să îţi afecteze starea de spirit

E bine să alegi cu grijă oamenii din jurul tău, dar nu mereu este posibil şi atunci este indicat să nu îi laşi pe alţii să îţi distrugă stima de sine, încrederea în forţele tale, zâmbetul de pe chip sau buna dispoziţie. Cu siguranţă ai văzut prin filme că pe biroul oamenilor se află adesea o poză cu familia, cu căţelul, cu pisica… cu cineva sau ceva important. Aceste imagini te ajută să îţi aminteşti de ceea ce contează, de frumosul din viaţa ta, de acel segment pe care nimeni şi nimic nu-l poate atinge. Fie că ai astfel de segmente în minte permanent, fie că vei opta pentru o astfel de poză, ideea e că vei rămâne conectat la o stare pozitivă.

  1. Fă un pas în afara zonei tale de confort

Ei bine, din cei 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală, acesta s-ar putea să fie unul puţin mai dificil. Spun asta deoarece ieşirea din zona de confort nu e aşa simplă precum pare. Creierul va spune „nu” înaintea ta, va refuza, se va împotrivi şi va porni alarma de pericol necunoscut. Mintea noastră este obişnuită cu o rutină şi orice ieşire din ceea ce ea deja cunoaşte vine la pachet cu împotrivirea. Ştim treaba cu „rău cu rău, dar mai rău e fără rău”. Cam aşa şi cu creierul nostru. Va prefera un rău pe care îl cunoaşte în detaliu decât un bine necunoscut. De aceea ieşirea din zona de confort trebuie să înceapă cu paşi simpli. De exemplu, poţi face în fiecare zi ceva nou, dar fără ca noutatea să implice schimbări majore. Trezeşte-te cu o jumătate de oră mai devreme, bea un ceai cu o aroma pe care încă nu ai încercat-o, participă la un simpozion, schimbă magazinul la care te duci de obicei, cumpără-ţi o nouă cană de cafea etc. Dacă noul nu implică un efort major, atunci mintea îl va accepta.

  1. Alege-ţi modele de viaţă

Pentru a face asta, va trebui să îţi aloci într-o zi cel puţin o jumătate de oră şi să te gândeşti bine ce îţi doreşti de la viaţa ta. Te-aş sfătui să şi scrii pe ceva concluziile la care ai ajuns. După care uită-te în jurul tău şi identifică acei oameni care te inspiră, care îţi oferă un model de viaţă ce se pliază pe scopurile tale, care pot fi o oază de bună dispoziţie, care te pot motiva şi învăţa. Scopul unui model în viaţă nu este acela de a ajunge să trăieşti viaţa altcuiva, ci de a rămâne tu însuţi devenind însă din ce în ce mai bun. Un model te va motiva să îţi descoperi calităţile, să te cunoşti mai bine, să progresezi, să îţi schimbi viaţa în bine.

Citeşte aici şi alte articole pentru dezvoltare personală! 

  1. Optează pentru un hobby

Nu e nevoie să te dedici trup şi suflet unui hobby, dar cu siguranţă e bine să ai unul. Cu ce te ajută un hobby? Adesea te deconectează, te relaxează, îţi oferă claritate, te ajută să gândeşti mai limpede, să vezi oportunităţile care te înconjoară. Practicarea unui hobby îţi creşte calitatea timpului tău liber. Cu siguranţă ai auzit de expresia „a pierde timpul”. Aşadar, nu îl pierde, ci investeşte-l într-un hobby care combină utilul cu plăcutul. Poţi începe prin a experimenta activităţi noi, pentru a vedea ce te atrage.

  1. Cultivă-ţi creativitatea

Să îţi cultivi creativitatea nu înseamnă neapărat să te apuci de pictură, de confecţionat obiecte handmade sau de scris romane poliţiste. Nicidecum. Creativitate poate avea şi un profesor de matematică prin simplul fapt că identifică mai multe metode de rezolvare a unei probleme. Creativitate are şi cel care găseşte soluţii la diverse situaţii. Pentru a-ţi cultiva creativitatea în primul rând trebuie să-ţi laşi imaginaţia liberă, să nu o mai ţii încuiată ca pe ceva indezirabil. Începe prin a-ţi nota diverse idei, oricât de nebuneşti sau irealizabile ţi s-ar părea. Cum ţi-ai redecora casa? Cum ţi-ai reînnoi garderoba? Cum vezi problema X din perspectiva unui străin? Dar din perspectiva unui copil? Astfel de întrebări îţi pun creativitatea la treabă şi îţi provoacă imaginaţia.

  1. Optează pentru nişte cursuri de dezvoltare personală

Pe acestea le vei găsi online sau offline, gratuite sau cu plată, sub forma unor cărţi/manuale pe care le poţi lectura în linişte sau în format video. Oferta este una variată, dar indiferent de ce alegi, ideea e că te vor ajuta să evoluezi, să îţi alimentezi creierul cu informaţii utile, să afli lucruri noi.

  1. Citeşte cărţi motivaţionale

Acesta este ultimul dintre cei 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală şi, cum spuneam mai sus, eu aşa am început. Cărţile motivaţionale mi-au arătat că se poate şi altfel, că există şi o stare pozitivă şi că eu sunt responsabilă de obţinerea şi păstrarea ei. Prin intermediul acestor cărţi mi-am deschis orizontul şi mai departe am optat prin a pune în practică informaţiile dobândite, în timp ce nu am încetat să mă documentez şi să urmez cursuri de specialitate în domeniu. Astfel de cărţi veţi găsi probabil cu sutele şi, chiar dacă unele promit universul şi oferă doar câteva stele, cu siguranţă fiecare oferă o stare de bine atât în timpul lecturii cât şi după. Cât de curând sper să vă ofer o listă de cărţi pentru dezvoltare personală pe care le recomand cu drag. 

Concluzie!

Dezvoltarea personală este responsabilitatea fiecăruia dintre noi deoarece nu doar că ne va schimba viaţa, ci prin intermediul ei, fiecare va deveni o variantă mai bună a propriei persoane. Unicitatea fiecărui om poate fi pusă în valoare şi banalitatea se anulează de la sine.

Aceşti 8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală sunt o modalitate la îndemână pentru a începe să îţi transformi dorinţele în realitate prin îndeplinirea propriilor obiective. Nu este vorba despre nicio magie aici, ci doar despre faptul că evoluând, dezvoltându-te, îţi poţi atinge orice ţel.

3 gânduri despre „8 paşi simpli pentru dezvoltarea ta personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.