Micuţele doamne – Louisa May Alcott

Louisa May Alcott este scriitoare de origine americană cunoscută în principal datorită romanului „Micuţele doamne”. Asemenea personajului feminin Jo, din romanul său, ea a început să scrie pentru a-şi întreţine familia. În afară de „Little women”, Louisa May Alcott a mai scris trei romane – „O fată demodată”, „Orfanii”, „Băieţii lui Jo” – povestiri şi schiţe.

20200325_010017-01

Prin intermediul cărţii „Micuţele doamne”, autoarea prezintă nu doar o poveste, ci şi o nouă perspectivă asupra rolului femeii în societate, subliniind faptul că ambiţia, talentul şi munca îi pot oferi şi femeii independenţă. Romanul reprezintă aşadar o importantă contribuţie feministă în literatura universală. Elbert Sarah, în lucrarea A Hunger for Home: Louisa May Alcott’s Place in American Culture, afirmă că în Micuţele doamne prozatoarea ne arată că „egalitatea între sexe este salvarea căsătoriei şi a familiei, iar relaţiile bazate pe principii democratice au finaluri fericite.”

„Micuţele doamne” ne oferă o dramă de familie, o poveste cu răsturnări de situaţie, dorinţe, visuri şi destine, ne gravează zâmbete pe buze, dar ne pune şi lacrimi în ochi. Louisa May Alcott redă totul într-o manieră realistă, creează un adevărat tablou cu imagini vii şi mai ştim şi faptul că acest roman este unul parţial autobiografic. Cu toate acestea, „Micuţele doamne” ne mai oferă ceva important: lecţii de viaţă şi judecăţi de valoare care, indiferent de vârstă, ar trebui luate în seamă deoarece se potrivesc oricărei epoci, nu doar aceleia în care se desfăşoară acţiunea cărţii.

… pentru că cel mai important talent al unei persoane este acela de „a înfumuseţa viaţa ei şi pe a altora”.

Meg, Jo, Beth şi Amy sunt patru surori care se maturizează atât zâmbind cât şi suferind, pe fundalul războiului care le forţează să se adapteze nu doar lipsei tatălui înrolat pe front, ci şi multiplelor responsabilităţi care le revin în vremuri tulburi. Beneficiind însă de un cămin iubitor şi susţinându-se una pe cealaltă, fetele răzbesc prin viaţă reuşind să-şi conserve inocenţa, moralitatea şi virtuţile, să-şi menţină credinţa, să nu-şi abandoneze visurile şi speranţele.

Temperamente diferite, caractere şi personalităţi diferite, fetele March se completează una pe cealaltă, se menţin unite şi fac front comun în faţa necazurilor care nu ocolesc nici familia lor.

Iar… „Uneori, în lumea asta zbuciumată, lucrurile se întâmplă ca în cărţile cu poveşti, şi ce bine e!”

Binele este întotdeauna răsplătit, după orice furtună răsare şi soarele. Aşa se întâmplă şi casa March, unde voia bună, iubirea şi puterea de a fi optimist într-o societate în tonuri cenuşii le dau fetelor forţa necesară de a trece prin toate şi de a trăi la prezent fără teamă de viitor.

În această familie găseşti căldură, suportivitate şi multă afecţiune. Educaţia primită de cele patru surori din partea părinţilor este una care le păstrează intact fondul sufletesc uman, fetele reuşind să îşi formeze de mici principii şi valori pe care nu le vor pierde pe parcurs, oricât de vitregă ar fi viaţa cu ele.

„Bogaţi sau săraci, vom rămâne împreună şi vom fi fericiţi unii cu alţii.”

D-na March, greu încercată de soartă, are întotdeauna un sfat bun, o vorbă de alinare şi un zâmbet pentru fiecare persoană. În ea putem vedea un adevărat stâlp al familiei, care nu se clatină oricât de potrivnice ar fi timpurile. Cu blândeţe, afecţiune şi fermitate ea preţuieşte căminul şi familia, având ca scop fericirea sufletească. Nu există nimic artificial la această femeie, deşi societatea în care trăieşte nu este tocmai una binevoitoare. Îşi revarsă bunătatea interioară într-o manieră de admirat, iar fiicele ei beneficiază de o copilărie şi o adolescenţă pline de bucurie.

„Nu plânge, suflet drag! Mereu există o lumină în spatele norilor.”

Lipsurile şi sărăcia sunt anulate de liniştea şi siguranţa căminului, aspiraţiile şi dorinţele devin în concordanţă cu înţelepciunea pe care doamna March şi-o expune în modul cel mai simplu şi de fiecare dată la momentul oportun.

„… faceţi fiecare zi plăcută şi utilă şi dovediţi că înţelegeţi valoarea timpului, folosindu-l bine. Atunci tinereţea va fi încântătoare, bătrâneţea vă va aduce puţine regrete şi viaţa va fi frumoasă în ciuda sărăciei.”

„E destul de muncă pentru fiecare. Ea fereşte de plictiseală şi de rele, face bine la sănătate şi ne dă un sentiment de putere şi independenţă, mai mult chiar decât banii sau moda.”

Avem în faţă un family portrait care emoţionează până la lacrimi şi generează dorinţa de a putea aduce lumină şi zâmbet în vieţile oamenilor din jurul nostru. Este o carte pe care o recomand cu drag, din care fiecare are ce învăţa, care reuşeşte să ne ofere o altă perspectivă asupra vieţii, una pozitivă şi plină de speranţă. Totodată recomand şi vizionarea producţiei sale cinematografice, mă refer la varianta din 2019 realizată de Columbia Pictures şi Regency Enterprises, care respectă cartea într-o proporţie foarte mare.

6 gânduri despre „Micuţele doamne – Louisa May Alcott

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.