Druidul – Mauro Raccasi

Tetralogia istorică din care face parte şi romanul „Druidul” i-a adus autorului faimă literară bucurându-se de un real succes în rândul cititorilor. Aflate sub semnul celor trei „a” definitorii ai operei sale (acţiune, aventură şi amor), cărţile lui Raccasi sunt deopotrivă savuroase şi captivante.

druidul„Druidul” nu este o altă poveste despre Conan ci o adevărată legendă inedită care fascinează atât prin aventurile şi călătoria iniţiatică a eroului principal, cât şi prin mitologia celtică pe care, din câte se pare, autorul a studiat-o amănunţit. Tărâmuri magice pierdute în negura timpului, culturi străvechi, misticism, senzaţia de atemporalitate şi un personaj principal care taie răsuflarea fac din romanul lui Mauro Raccasi un must read savuros, o poartă către o lume magică în care intri odată cu deschiderea cărţii. Total diferit de Conan al lui Robert Howard, protagonistul acestei saga vă va purta într-o aventură de neuitat în ţinuturi ce par apuse dar care prind viaţă prin cuvintele alese cu măiestrie.

O profeţie milenară spune că se va naşte un conducător cu ochi violeţi purtând un stigmat aparte imprimat pe trup. Acest conducător învăluit în mister este nimeni altul decât Conan, fiul druidului Demne Ban.

„Trucurile şi iluziile sunt pentru netoţi. Magia e la fel de reală ca şi cel care o provoacă.”

Răpit la naştere de către Erin cea Frumoasă, copilăria lui Conan devine un coşmar. Tratat ca un sclav, umilit şi având limitele testate în permanenţă, băiatul se întăreşte, creşte în grabă, se maturizează rapid. Curajul lui este evident, la fel şi aptitudinile sale de luptător. Pare să păcălească moartea de nenumărate ori, ba chiar să o sfideze cu aroganţa celui care ştie că destinul lui e altul. Numai că, bravul Conan nu are nici cea mai vagă idee despre menirea sa. El se chinuie să supravieţuiască şi să îşi dovedească tăria şi curajul trecând probele tot mai crunte la care este supus.

„Conan era altfel decât cei de-o vârstă cu el. Şi altfel decât ei, fomorienii. Mai înalt, mai inteligent şi, în special, părea să intuiască tot ce era închis în ungherele cele mai ascunse ale gândurilor celorlalţi.”

Viaţa i se schimbă atunci când o salvează pe prietena sa, Maev, riscând să treacă dincolo de Al Nouălea Val, pe tărâmul uitării. Curajul său atrage atenţia arhidruidului aflat în vizită, iar decizia acestuia este de a-l lua pe Conan la şcoala Mur Ollamhan pentru iniţiere.

„Destinul lui Conan se schimbase dintr-o dată, devenise un erou, fiindcă trezise interesul unui oaspete important, cum era arhidruidul.”

Şcoala şi învăţăturile druidului îl schimbă pe Conan. Întors în Toraigh abia la vârsta majoratului, acesta pare mult mai sigur pe el, pe forţa lui. Reuşeşte să-l umilească pe fratele vitreg şi să îşi câştige libertatea, pe care Erin i-o promisese într-un moment de neatenţie.

„Inspiră adânc parfumul fără niciun miros pe care îl avea aerul de om în sfârşit liber.”

„Cineva zicea că valoarea unei persoane se vede după suferinţa pe care a adus-o altora.”

Ca om liber, Conan decide să se întoarcă la Mur Ollamhan, în satul druizilor, unde simţea că poate învăţa şi unde era acceptat. Alături de bătrânul druid, Conan îşi va îmbogăţi cunoştinţele şi va lua parte şi la o altfel de şcoală: cea a vieţii. Urmând drumul care i-a fost scris în stele, protagonistul va cunoaşte duritatea realităţii, va trebui să îşi demonstreze abilităţile dobândite, va pune în practică aptitudinile de luptător şi va simţi dragostea. Toate acestea într-o aventură care parcă nu îţi dă drumul, nu te lasă să te desprinzi.

„Un secret e o armă şi un prieten. Omul e secretul zeilor, puterea e secretul omului, sexul e secretul femeii.”

„Ce ce crezi că te ţine Cathbad atât de aproape? Tu o să fii rege.”

Romanul poartă o aură mistică, legendară.Te simţi teleportat într-o lume deopotrivă cuceritoare, misterioasă, magică. Celţii au atras dintotdeauna prin vitejie, cultură, legende şi o cunoaştere secretă transmisă pe cale orală pentru a nu facilita nicidecum accesul neiniţiaţilor. Documentându-se temeinic, Raccasi creează o poveste seducătoare, un thriller istoric cu un personaj creionat în detaliu care nu doar îţi captează atenţia ci te acaparează cu totul, purtând parcă o vrajă în privirea violet. Descrierile amănunţite redau imagini vii şi sunt multe momentele în care priveşti imaginile prinzând contur în faţa ochilor. La un moment dat simţi că inspiri aerul proaspăt din Inis Fail şi laşi oxigenul magic să îţi inunde simţurile.

O călătorie plină de imprevizibil, o aventură cu ritm ameţitor şi suspans, „Druidul” condensează în paginile sale istorie, mitologie şi poveşti fascinante.

4 gânduri despre „Druidul – Mauro Raccasi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.