Cunoaştem deja faptul că orice acţiune întreprindem are un scop (conştient sau inconştient). Motivaţia este însă ceea ce ne îndreaptă către un scop şi declanşează un anumit comportament pentru atingerea acelui scop. Bineînţeles că tot motivaţia este cea care ne poate îndepărta de un scop pe care îl respingem. Vorbim despre mobilizarea energiei pentru a atinge un nivel de aspiraţie.
În primul rând trebuie să ştim că motivaţia poate fi extrinsecă (de natură exterioară, primim ceva pentru ceea ce facem: o mărire de salariu, o avansare, un serviciu la schimb, o cutie cu bomboane etc.) şi intrinsecă (de natură interioară, care ţine de ceva personal: vreau să schimb lumea în bine, vreau să devin the best of the best, vreau să atrag aprecieri pozitive pentru că astfel simt că îmi creşte stima de sine etc.).
Gradul de motivare este însă într-o continuă schimbare de aceea sunt momente în care simţim o motivaţie intensă pentru a face ceva pentru ca în următoarea zi să „nu mai avem acelaşi chef” să ne împiedicăm de obstacole chiar şi invizibile pentru a nu mai face ceva în sensul de a ne atinge scopul de ieri. Trebuie să ştim că motivaţia unei persoane se bazează în primul rând pe aspiraţii şi pe necesităţi. Sunt oameni cu standarde ridicate în domeniul carierei de exemplu. Să spunem că X aspiră la un post de director în cadrul companiei Y. În acest caz, X va munci mai mult, se va implica în proiecte peste proiecte, îşi va dovedi abilităţile manageriale. Motivaţia puternică este cea care îl va menţine activ în atingerea scopului său pentru că X îşi doreşte un salariu mai mare şi o poziţie socială mai bună, iar postul de director i le oferă. Motivaţia lui se bazează aşadar pe aspiraţia proprie (postul de director) şi pe trebuinţele sale (economice şi sociale). Ce se întâmplă însă dacă X câştigă la LOTO peste noapte? Tocmai şi-a anulat necesitatea financiară şi, datorită bugetului colosal, îşi poate deschide propria afacere. Automat, eliminându-se trebuinţele, X nu va mai dori postul de director din compania Y unde lucrează, deci va pica şi aspiraţia. Fără necesitate şi nivel de aspiraţie şi motivaţia se va disipa. Exemplul este poate unul extrem (treaba cu câştigul la loterie e deja fantasy), dar e menit să ilustreze fundamentele motivaţiei. Cu toate acestea, nivelul motivaţional poate scădea din multiple alte motive: oboseala, obstacolele, timpul, spaţiul, factori externi etc. Sunt momente în care avem scopul fixat, ştim de ce ne-am fixat acel scop, aspirăm la atingerea acelui scop şi totuşi nu ne simţim suficient de motivaţi să ne apucăm de treabă. Amânarea apare ca o soluţie pe care o folosim tot mai des. Obişnuinţa de a tergiversa lucrurile parcă ne curge deja prin vene, nu-i aşa?
În ceea ce priveşte motivaţia, fiecare persoană are propriile aspiraţii, trebuinţe şi modalităţi de motivare. Personal, mă motivează spiritul de competiţie – îmi place ideea să demonstrez că sunt mai bună decât X (nu e acelaşi X care a câştigat la LOTO) sau decât Z. Probabil că şi tu ai motivaţiile tale. Pentru a nu îmi pierde motivaţia pe traseu (eu clar nu câştig la nicio loterie) am identificat nişte repere care mă ajută să îmi păstrez mobilizarea în direcţia dorită şi pe care te invit să le încerci şi tu pentru a-ţi menţine gradul de motivare.
Asumarea responsabilităţii
Pentru orice aspect al vieţii tale asumă-ţi responsabilitatea şi fii conştient de responsabilităţile pe care ţi le iei. Dacă ţi-ai stabilit un obiectiv, conştientizează faptul că este responsabilitatea ta să îl atingi şi orice factor extern pe care ai avea tendinţa să dai vina în cazul unui eşec nu reprezintă o scuză. În momentul în care conştientizăm că viaţa ne aparţine şi suntem responsabili personal şi de ceea ce funcţionează şi de ceea ce nu funcţionează, începe şi asumarea conştientă. Oamenii de succes sunt cei care nu ezită în a-şi lua responsabilităţi şi a le respecta.
Stabileşte un plan
Dacă nu ai un plan, crede-mă că vei pierde şi motivaţia pe traseu. Unora li se pare aiurea să îşi noteze anumite idei pentru că le ştiu „mintal”. Ei bine, notează-le chiar dacă le ştii pe de rost! Care este scopul tău? De ce vrei să atingi acel scop? Cum îl poţi atinge? Ce poţi face zilnic pentru scopul tău? Cum îţi poţi fragmenta „munca” pentru scopul tău în aşa fel încât să poţi face cu uşurinţă ceva în acest sens în fiecare zi? Stabileşte inclusiv un program pentru fiecare zi cu activităţi, timp alocat etc.
Ai auzit de procrastinare?
Procrastinarea este tocmai tendinţa de a tărăgăna sarcinile, acţiunile, activităţile – amânarea aceea de care vorbeam mai sus. Acum că ai auzit de procrastinare, uită de ea şi nu mai amâna lucrurile. Renunţă la acest obicei. Dacă este cazul, transformă planul într-un poster şi pune-l pe perete, la vedere. Amintindu-ţi mereu care îţi este obiectivul vei avea mai multă motivaţie să te apuci de treabă.
Cunoaşte-te pe tine însuţi
Ai nevoie să te cunoşti foarte bine ca să îţi poţi stabili ţinte tangibile, ca să îţi dozezi motivaţia în funcţie de capacităţile tale zilnice, ca să reuşeşti să îţi faci un plan potrivit ţie şi nevoilor tale, ca să identifici persoane care să te motiveze atunci când simţi că gradul de motivare scade. Fiecare om are motivele lui (mai puternice sau mai slabe) pentru a acţiona sau nu într-o anumită direcţie. Cu cât te cunoşti mai bine, cu atât mai uşor identifici şi motivele care te pot pune în mişcare. Cu cât te cunoşti mai bine îţi dai seama ce ţi-ar aduce o mare satisfacţie şi ce nu.
Cum ajungi să te cunoşti mai bine? Punându-ţi întrebări şi răspunzând la ele. Analizând ce îţi aduce mulţumire şi ce nu. Făcând o analiză SWOT pe tine şi identificând punctele forte, punctele slabe şi oportunităţile. Luând aminte la complimentele celorlalţi. Testându-ţi capacităţile pentru a ţi le conştientiza.
Oferă-ţi recompense pe cont propriu
Poate sună ciudat, dar funcţionează. Creează-ţi o cutie cu realizările lunii unde pui bileţele cu fiecare realizare şi le reciteşti la final de lună. Oferă-ţi o oră de timp distractiv după fiecare obiectiv atins. Permite-ţi o ieşire la plimbare, o carte bună, o excursie etc. pentru fiecare sarcină îndeplinită la timp.
Citeşte cărţi motivaţionale
Aceste cărţi au darul să te facă să simţi că ai capacitatea de a muta munţii din loc, îţi dau energie, îţi cresc gradul de motivare. Lectura constantă a unor astfel de cărţi te va ajuta să nu mai amâni lucrurile, să acţionezi, să munceşti pentru ceea ce doreşti. Pe scurt, dacă citeşti cărţi motivaţionale îţi păstrezi nivelul aspiraţional şi motivaţia optimă.
Adoptă o gândire pozitivă
Cu cât eşti o persoană mai optimistă, cu atât motivaţia ta este una mai intensă. Foloseşte în acest sens o mare varietate de materiale de dezvoltare personală – citate, imagini, cărţi, filme, video-uri, reviste, training-uri – care îţi oferă o stare mentală pozitivă şi care îţi alungă complexele, gândurile negative, temerile. Gândirea pozitivă te va motiva să acţionezi cu încredere în planurile tale.
Nu uita că motivaţia intrinsecă este una mult mai puternică decât cea extrinsecă. Caută în tine motivul principal care să te pună în mişcare şi nu neapărat factorii externi care îţi oferă o satisfacţie provizorie. Totodată forţa lăuntrică şi performanţele proprii joacă un rol important în menţinerea motivaţiei.
Felicitări pentru articol!💐💐💐 O zi plină de lucruri bune !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! O zi cat mai placuta!
ApreciazăApreciat de 2 persoane