Secretul fericirii dezvăluit în urma studiului de la Harvard

Un studiu de peste 70 de ani, demarat şi condus de Universitatea Harvard, ne dezvăluie care este secretul fericirii, iar despre ingredientele miraculoase al vieţii împlinite a vorbit psihiatrul Robert Waldinger într-un discurs la TED.

Aparent, ar trebui să prețuim iubirea înainte de toate. Este principalul element al vieţii care ne oferă fericirea. Studiul ne arată că iubirea este ceea ce a făcut oamenii cu adevărat fericiți pe parcursul a trei sferturi de secol.

secretul fericirii

Psihiatrul George Vaillant, care a condus studiul din 1972 până în 2004, a scris despre acest studiu inserând şi o notă de umor: „75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pentru cercetare indică… o concluzie simplă de cinci cuvinte: Fericirea este dragoste. Şi punct.”

După ce oamenii au fost supuşi unor chestionare, evaluări psihologice şi analize detaliate, cea mai mare revelaţie a studiului a fost aceea că relațiile ne aduc cea mai mare bucurie. Aşadar, relațiile bune, pozitive ne aduc cea mai mare fericire. Acelaşi studiu ne arată că oamenii singuri au mai multe probleme legate de sănătate și se simt mai puțin fericiți. De asemenea, suferă tulburări de somn și mai multe probleme de sănătate mintală.

În mod surprinzător, studiul a dezvăluit că, deși majoritatea dintre noi consideră că dobândind bogăție și muncind din greu se obţine şi fericirea, lucrurile sunt mult mai simple decât presupunem. Iubirea, acceptarea socială, echilibrul, oamenii pozitivi, relaţiile interpersonale bazate pe suportivitate, empatie şi optimism sunt elementele-cheie ale fericirii omului modern.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.