Elizabeth Gilbert a reuşit să îşi farmece cititorii cu un stil narativ adorabil. Cărţile sale sunt parcă ceea ce ai nevoie într-un moment în care vrei să ieşi din decorul zilnic, în care simţi nevoia de motivaţie, de dinamism, de încurajare.
Felul în care scrie autoarea de origine americană este unul care ajunge repede la inimile oamenilor, aşa că nu este de mirare faptul că volumele sale au urcat ameţitor în topul vânzărilor.
„Lecţii de magie” este o carte care se citeşte lejer, care captează interesul cititorului din primele pagini şi care abordează multiple topicuri şi concepte într-o manieră distinctă. Autoarea vorbeşte direct, pune punctul pe i, redă anumite aspecte prin prisma propriilor experienţe şi trăiri şi foloseşte o ironie inteligentă, o autoironie pe alocuri, comparaţii amuzante care fac ca lectura să fie una adictivă.
Dincolo de amuzament însă, cartea are darul de a ne încuraja, de a ne motiva, de a ne face să ne simţim capabili. Procesul de creativitate este prezentat ca ceva într-adevăr magic, dar în acelaşi timp simplu şi la îndemâna oricui, iar prima dată este luată în calcul frica – acele temeri care adesea reprezintă un obstacol imens în calea a tot ceea ce ne-am dori să facem. Cum scăpăm de ea? Ei bine, nu scăpăm, iar sinceritatea autoarei este una debordantă, în timp ce soluţia de a ne gestiona frica este una originală: o bagi în seamă, o iei cu tine (că oricum te însoţeşte fie că vrei fie că nu vrei), dar nu îi dai voie să te conducă sau să te controleze. Şi poate că pare uşor de zis, dar exemplele pe care Elizabeth Gilbert le oferă creează senzaţia că îţi poţi gestiona teama într-un mod original, personalizat şi nu în ultimul rând eficient. Gestionarea fricii poate fi aplicată cu succes în orice domeniu al vieţii, nu doar la capitolul creativitate.
„Pe scurt, frica e ca un agent de pază de la mall, care se crede puşcaş marin.”
De asemenea este subliniată diferenţa colosală dintre a fi curajos şi a fi neînfricat. În timp ce curajul e benefic, te scoate din zona de confort şi te ajută să te adaptezi de fiecare dată, neînfricarea este dezastruoasă şi nu denotă inteligenţă. Ironizând neînfricarea, autoarea subliniază faptul că aceasta nu este o calitate, ci mai degrabă un act necugetat.
„Evoluţia a făcut bine sădind un reflex al fricii înăuntrul tău, pentru că dacă n-ai avea frică ai duce o viaţă scurtă, haotică şi prostească. Ai traversa pe roşu. Ai hoinări prin păduri şi te-ar mânca urşii. Ai sări în valuri uriaşe de pe vreo faleză din Hawaii, în ciuda faptului că nu prea ştii să înoţi. te-ai căsători cu un tip care ţi-a spus la prima întâlnire: Nu cred neapărat că oamenii-s făcuţi să fie monogami.”
Vedem aşadar că frica are şi ea folosul ei, dar cartea este despre creativitate aşa că nu este necesar să ne strângem fricile în braţe. Importanţa creativităţii ne este relevată încă de la început, apoi urmează magia. Cum apare creativitatea? Sub forma unor idei, iar aceste idei conţin vraja capabilă să schimbe viaţa unui om, dacă acesta ştie cum să „vorbească” şi să relaţioneze cu ele. Creativitatea este cea ca ne face viaţa mai interesantă, mai fericită, mai plină. Creativitatea este cea care ne lărgeşte orizontul, care ne îmbunătăţeşte gândirea, care ne schimbă perspectiva. Creativitatea este în fiecare persoană şi fiecare o poate folosi oricând. Ideile ne vizitează pe fiecare dintre noi şi doar de noi depinde să le răspundem afirmativ sau negativ.
„Ai încredere în acest adevăr miraculos: idei noi şi minunate îşi caută în fiecare zi parteneri umani. Idei de toate felurile aleargă spre noi, trec prin noi, caută tot timpul să ne atragă atenţia.”
Conform autoarei există magie în actul creativ, iar cultivarea creativităţii vine la pachet cu interesantul, cu distractivul, cu dinamismul şi curiozitatea. Pe scurt, cultivarea creativităţii este factorul cheie care pune în mişcare universul, care-i atrage atenţia spre tine. Totodată, creativitatea îţi transformă viaţa, te menţine în formă, te ajută să evoluezi spiritual şi intelectual. Elizabeth Gilbert oferă în acest sens numeroase exemple: de la artişti celebri şi personalităţi culturale la oameni simpli. Suntem îndemnaţi să renunţăm la etichete, subliniind importanţa acestui fapt. ne explică metoda pentru a trece peste eşecuri şi dezamăgiri. Ne arată că întotdeauna avem posibilitatea de a alege, iar alegerile noastre sunt cele care ne pot ajuta să zâmbim sau să ne autodistrugem, ambele variante fiind posibile.
Există momente în care ne simţim atacaţi, decepţionaţi, ruşinaţi, trişti sau îndureraţi. Există momente când ego-ul îşi face de cap sau când renunţarea ne dă târcoale. Sunt perioade când lumea pare un loc sumbru şi când soarele întârzie să apară. Autoarea ne dă însă o veste minunată, îmbrăcată în fraze simple pentru ca mesajul să fie pe înţelesul tuturor: atitudinea noastră faţă de orice situaţie de viaţă e cea care ne dictează starea de spirit şi, implicit, traiul. Lecţiile de magie pe care autoarea ni le oferă cu generozitate pot fi aplicate cu uşurinţă şi reprezintă un shot cu optimism vital pentru orice moment al zilei.
„Indiferent de ceea ce urmăreşti, indiferent de ceea ce cauţi, indiferent de ceea ce crezi, fii atent să nu renunţi prea repede.”
Cartea „Lecţii de magie” este una efervescentă şi conţine multe sfaturi şi întâmplări din care putem extrage învăţăminte utile. Recomandată tuturor acelora care îşi doresc relaxare, o stare pozitivă, o abordare inedită a vieţii şi a principiilor de viaţă.