NLP – tehnica prin care îţi poţi schimba viaţa

NLP este într-adevăr tehnica prin care îţi poţi schimba viaţa şi poţi avea tot ce îţi doreşti. Dar ce este NLP şi cum aplici această tehnică pentru a beneficia de rezultate? În cele ce urmează îţi voi explica detaliat ce presupune programarea neurolingvistică şi cum trebuie să procedezi pentru o bună practică. Mai mult, îţi recomand şi resurse pe care le poţi încerca pentru dezvoltarea ta personală şi atingerea obiectivelor pe care le ai. 

NLP 4Ce înseamnă NLP?

Se spune că NLP-ul nu poate fi definit, dar există mai multe puncte de vedere care conturează acest concept. În primul rând NLP înseamnă programare neurolingvistică, ceea ce înglobează gândirea, dar şi tehnicile de modelare a gândirii. NLP se bazează pe experienţa subiectivă, pe modelele pe care fiecare individ le are, pe strategii de învăţare accelerată.

„NLP este influenţa limbajului asupra minţii noastre şi asupra comportamentului nostru ulterior.”

Unul dintre principiile NLP este gândirea axată pe rezultate, adică să ştii ceea ce vrei. Atunci când ai în minte clar conturat un rezultat, sarcinile şi acţiunile tale sunt construite pentru a duce către acel rezultat, iar pentru a ajunge la rezultatul dorit este important să îţi faci un plan. Care este situaţia ta actuală? Unde vrei să ajungi sau ce vrei să obţii? Care sunt resursele de care dispui şi cum le poţi folosi? Poţi crea resurse noi? Ce strategii poţi implementa pentru a atinge rezultatul dorit? Răspunsurile/crearea planului simplu reprezintă un prim pas  în programarea neurolingvistică şi implicit în formarea unei gândiri axată pe rezultate.

Prezumţiile NLP sunt şi ele deosebit de importante, iar dacă le avem în vedere, putem înţelege mai bine acţiunile celorlalţi, creşte nivelul de empatie, se îmbunătăţesc relaţiile intersociale şi modul de gândire. De exemplu, una dintre prezumţiile NLP ne spune că fiecare acţiune pe care o face un individ are un scop. Orice facem este pentru a ajunge la un rezultat, indiferent dacă uneori acţionăm mecanic, iar alteori conştient. Până şi cele mai banale lucruri care ne-au intrat în reflex sunt pentru ceva anume. O altă prezumţie ne informează că avem deja resursele necesare pentru a întreprinde tot ceea ce ne dorim, iar ceea ce avem nevoie în plus, putem crea. Aici intervine latura creativă a fiecăruia din noi şi tot programarea neurolingvistică ne învaţă că nu există persoană fără creativitate, ci doar o dispoziţie în care lipseşte creativitatea.

NLP conduce către împlinirea personală, dar pentru ca aceasta să se producă, individul trebuie să practice programarea neurolingvistică, să îşi dorească dezvoltarea şi să aplice metodele şi tehnicile care îl ajută să evolueze.

NLP presupune schimbare şi, implicit, o ieşire din zona de confort despre care ştim cu toţii că este destul de neplăcută. Cu toate acestea, oamenii dispuşi să îşi asume schimbarea şi noul au toate şansele să se împlinească pe toate planurile, să-şi îndeplinească visurile, să îşi modeleze viaţa după bunul plac şi să obţină ceea ce îşi doresc.

NLP mai înseamnă autocunoaştere. Tu cât de bine te cunoşti pe tine însuţi? Mulţi oameni nu îşi cunosc propriile limite, propriile capacităţi, propriul potenţial şi mai ales, propriile dorinţe. Atunci când începi să lucrezi asupra ta, asupra realizărilor tale, asupra gândirii şi comportamentului tău, începi să te dezvolţi şi atunci nu te ajuţi doar pe tine, ci şi pe cei din jurul tău. Da… începi să schimbi lumea în bine, schimbându-te pe tine pas cu pas.

Cum îţi formezi o gândire bazată pe rezultate?

0fe703d7d98c34b7be737a04d039b425Societatea actuală are o gândire axată pe probleme, pe ceea ce nu funcţionează, pe ceea ce nu merge bine. Da, obişnuim adesea să ne focusăm pe ceea ce nu ne convine, pe ceea ce ne dă „dureri de cap”, pierzând din vedere acele obiective care ne pot dezvolta, amânând ceea ce ne dorim, rezultatul pe care vrem să-l atingem. Acest tip de gândire axată pe probleme, transformă problemele în adevărate obstacole, ţinând individul pe loc şi împiedicând dezvoltarea. Problemele sunt din ce în ce mai mult hiperbolizate şi automat apare tendinţa de a căuta acei factori exteriori „vinovaţi” de existenţa disfuncţionalităţilor.

Oprah Winfrey ne spune că „dacă vrei ca viaţa să te răsplătească mai mult, trebuie să îţi schimbi modul cum gândeşti”. Iar conform NLP, o gândire centrată pe scopuri este cea care te ajută să te ridici acolo unde doreşti. Ceea ce trebuie să ştii foarte bine este însă unde vrei să ajungi. Dacă nu ştii ceea ce vrei, atunci sarcinile tale sunt haotice şi vei bate întotdeauna pasul pe loc. Mai mult, dacă nu ai un scop, te vei trezi antrenat în sarcinile care conduc spre îndeplinirea scopurilor altor persoane.

„O modalitate de a menţine ritmul alert este să ai în mod constant obiective mai mari.” – Michael Korda

Cum îţi construieşti obiectivele după tehnicile NLP?

În primul rând gândeşte-te dacă obiectivele tale sunt sau nu în detrimentul altora, dacă fac rău sau dacă fac bine, dacă îţi pot aduce traiul dorit sau nu. Conform NLP, o verificare ecologică este necesară înainte de a trece la sarcini pentru îndeplinirea unui obiectiv. Ce presupune această verificare ecologică? O analiză a avantajelor şi dezavantajelor obiectivelor tale. Sunt într-adevăr benefice rezultatele pe care vrei să le atingi? Care sunt efectele acestor rezultate pe plan personal şi cum pot ele afecta viaţa celor din jurul tău? Pune în balanţă tot ce e necesar.

După ce ai decis ceea ce doreşti, calculează-ţi resursele, timpul, persoanele. Este important să aşterni pe hârtie planul de acţiune şi să îl gândeşti pas cu pas, în detaliu.

Dezvoltarea intelectuală

În NLP, dezvoltarea intelectuală a individului joacă un rol important. Învăţarea se produce pe tot parcursul vieţii în mod natural, fără să o simţim ca pe o corvoadă sau ca pe o obligaţie, ca atunci când eram pe băncile şcolii. Antrenarea constantă a creierului ajută individul să înveţe mai lejer, să gândească mai rapid, să identifice soluţii şi să fie mai creativ. Dezvoltarea intelectuală este, aşadar, esenţială în dezvoltarea noastră personală .

NLPSuntem sfătuiţi în mod constant să învăţăm ceva nou, să ne punem „neuronii la treabă”, să ne concentrăm pe diverse activităţi care asigură o dezvoltare cerebrală şi care favorizează formarea de sinapse. În acest sens se poate opta pentru participarea la cursuri, la workshop-uri, la webinare, dar, se pot alege şi variante mult mai simple precum studiul individual, lectura unor articole de calitate, care oferă informaţie din domenii variate, practicarea unor jocuri de masă care antrenează gândirea, completarea unor integrame zilnic ş.a.m.d.

Un site care oferă posibilitatea dezvoltării intelectuale este kroberto.com – aici puteţi găsi sfaturi, recomandări, articole interesante pe multiple subiecte, literatură de calitate şi multe alte informaţii utile şi surprize plăcute din partea autorului Roberto Kuzmanovic.

Dezvoltarea intelectuală ajută la o mai bună aplicare a tehnicii NLP deoarece nivelul de gândire critică este esenţial în schimbarea pe care o dorim, în atingerea propriilor scopuri. Nivelul neurologic elaborat de Robert Dilts favorizează gândirea centrată pe obiective, iar învăţarea este importantă.

Individul se poate dezvolta intelectual asimilând cunoştinţe din diverse domenii, citind pur şi simplu ceva nou zilnic, acordând cel puţin 10 minute unui articol, cărţi, reviste, activităţi care provoacă mintea. La dezvoltare intelectuală şi învăţare ne îndeamnă şi Roberto Kuzmanovic, autor, publicist şi adept al autoeducaţiei, iar pentru a favoriza procesul de evoluţie cerebrală, ne oferă diversitate şi calitate.

Construirea de strategii

În NLP strategiile nu se confundă cu planul de acţiune ci semnifică modalitatea în care acţionăm pentru a ajunge la rezultatul dorit. O ordine a sarcinilor este de asemenea importantă. Imaginează-ţi că vrei să îţi vopseşti părul într-o nuanţă mai deschisă, pentru care este necesară o decolorare. Ştii procedura, ştii cantitatea de vopsea, decolorantul şi tot ce mai trebuie, dar este esenţial ca întâi să îţi decolorezi părul şi abia după să îl vopseşti în culoarea dorită. Strategiile diferă de la o persoană la alta şi au la bază punctele forte şi punctele slabe ale individului. De exemplu, dacă eşti o persoană cu o memorie de elefant, atunci asimilarea informaţiilor se va face printr-o strategie axată pe citit. Dacă din contră, memoria ta este predominant vizuală, strategia de învăţare se va axa pe scris.

Pentru a construi o strategie trebuie să îţi răspunzi la o serie de întrebări. Care este obiectivul tău? Ce faci tu pentru a atinge rezultatul dorit? Care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi în ordine? Ce faci în caz de nereuşită? Ce obstacole poţi întâlni şi cum le poţi depăşi?

Cărţi care te ajută să înţelegi şi să aplici mai bine programarea neurolingvistică

Cărţile pe care le recomand te vor ajuta să consolidezi ceea ce ai citit mai sus, să înţelegi mai bine aplicarea NLP şi de asemenea îţi vor oferi exerciţii utile. Priveşte-le ca pe resurse care te pot ajuta să te dezvolţi personal şi să ajungi la rezultatele dorite.

Cartea cărţilor în NLP – Cel mai cuprinzător ghid al tiparelor de schimbare prin programare neurolingvistică – Michael Hall

Introducere în NLP. Tehnici psihologice pentru a-i înțelege şi influenţa pe oameni – Joseph O Connor, John Seymour

Cum să reușești folosind NLP. De la bun la excelent – Anne Wattson

Manual de NLP – Joseph O’Connor

Puterea cunoașterii – Ioan

Cunoaşterea ne poate oferi atât eliberarea din tipare, cât şi viaţa pe care ne-o dorim. Să optăm aşadar pentru propria dezvoltare prin cunoaştere şi să avem curajul de păşi dincolo de zona de confort!

4 gânduri despre „NLP – tehnica prin care îţi poţi schimba viaţa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.