Contele de Saint-Germain – Isabel Cooper Oakley – omul care sfidează timpul –

Cercetând prin arhive, adunând informaţii preţioase şi scotocind prin trecut, autoarea reuşeşte să recreeze portretul enigmaticului Conte Saint-Germain, considerat de către cei care îl cunoşteau bine, mai deloc un „şarlatan” şi un „aventurier”, aşa cum era numit de către cei care vorbeau din auzite.

Multiple călătorii, o inteligenţă ieşită din comun, un şarm incontestabil şi abilităţi la graniţa supranaturalului îl caracterizează pe celebrul conte despre care s-au scris de-a lungul timpului vrute şi nevrute, adevărul însă rămânând acoperit de o ceaţă ce pare a fi imposibil de spulberat.

Sunset_Sky_Background-364Pe lângă faptul că reuşea să farmece oamenii cu care intra în contact, Saint-Germain vorbea la perfecţie numeroase limbi străine, le era apropiat capetelor încoronate, se implica în chestiuni politice, picta şi cânta uimitor la instrumente muzicale diverse, scria, avea abilităţi de oracol şi se spune că studiile sale de alchimie l-au dus la descoperirea pietrei filozofale care nu doar îi permitea transmutarea metalelor în aur sau repararea pietrelor preţioase, ci chiar la obţinerea tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte.

Un extras din jurnalul doamnei d’Adhemar, redat cu acurateţe în carte, ne arată impresia puternică pe care tinereţea neştearsă a contelui o făcea asupra oamenilor peste care timpul trecea inevitabil.

„- Iată-vă! am zis eu. De unde aţi venit?

– Vin din China şi din Japonia.

– Sau mai degrabă din lumea cealaltă.”

Contesa Georgy rămâne stupefiată când după cincizeci de ani îl întâlneşte pe conte, acesta arătând la fel ca în urmă cu cinci decenii.

„- Iertaţi-mă, dar este cu neputinţă. Contele de Saint- Germain pe care l-am cunoscut eu în zilele acelea avea cel puţin 45 de ani, iar dvs aveţi această vârstă în prezent.”

Voltaire însuşi scria despre acest personaj că „este un om care nu moare niciodată şi care cunoaşte totul”, iar după prezicerile sale exacte în ceea ce priveşte soarta Franţei şi a monarhilor săi, după ce a fost declarat mort ca mai apoi să se găsească documente şi scrisori care atestă că era cât se poate de în viaţă la ani de zile distanţă, după ce capacităţile sale uimitoare au fost văzute de mai mulţi oameni, tindem să-i dăm dreptate marelui scriitor.

Deşi Isabel Cooper Oakley face tot posibilul pentru a pune cap la cap informaţiile obţinute, infirmând sau confirmând unele ipoteze, Saint-Germain reuşeşte să se sustragă şi de data aceasta, păstrându-şi tainele şi zâmbind parcă superior de undeva de deasupra tuturor.

Mistic, mason, alchimist, om politic, persoană cu titlu nobiliar, deţinând numeroase înzestrări artistice, oracol – Saint-Germain spune totul despre el, dar niciodată ceva consistent care să te ajute să te apropii măcar un pas.

Tabieturile sale ciudate (mânca întotdeauna singur, nu-şi dezvăluia vârsta, îşi păstra originile incerte, călătorea sub o mulţime de nume false, apărea şi dispărea subit etc.) te duc inevitabil cu gândul la creaturi supranaturale sau la vrăjitorie. Cu toate acestea, contele excela în generozitate, se declara catolic şi era apropiat de oameni ai bisericii şi implicit de biserică.

În mod cert, Contele de Saint-Germain este un personaj pe care, odată ce-l afli, te intrigă şi încerci să obţii mai multe date. Autoarea, Isabel Cooper Oakley,  a reuşit în acest sens să se apropie mai mult de acest om controversat decât a reuşit însăşi istoria să consemneze. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.