5 cărţi pentru vacanţa de iarnă

Deja numărăm zilele până la Crăciun, iar magazinele şi târgurile de profil au fost luate cu asalt, febra cumpărăturilor şi a cadourilor instalându-se fără întârziere. Nici librăriile nu rămân mai prejos, cărţile cu tematică de iarnă, poveştile numai bune de citit seara, în compania unei căni cu ciocolată fierbinte fiind cele mai căutate. Dar care sunt cele mai frumoase recomandări literare în aşteptarea sărbătorilor? Iată câteva cărţi pentru vacanţa de iarnă care vă vor învălui serile în magie.

Poveşti de Crăciun – I. Uebe, F. Reichenstetter, H. Brosche, A. Hebrock

Să ne amintim că în vremea copilăriei căutam mai mereu poveşti noi, iar în anotimpul rece ne doream cărţi pentru vacanţa de iarnă pline de farmec. Această carte, pe lângă faptul că este bogat ilustrată, conţine trei poveşti nou-nouţe, absolut cuceritoare, menite să aducă în suflet spiritul Crăciunului. Fie că le citim copiilor, fie că ne scufundăm preţ de câteva minute într-o atmosferă de basm, am certitudinea că unele poveşti sunt pentru orice vârstă.

Iubitelor mele prietene – Irina Binder şi Carmen Voinea-Răducanu

O carte cu adevărat specială, în care autoarele vorbesc direct, fără ocolişuri inutile despre diverse experienţe de viaţă, despre subiecte faţă de care uneori avem o reticenţă aparte, despre dureri şi bucurii, despre zâmbete şi lacrimi, despre prietenie şi ce presupune aceasta şi multe alte topic-uri asupra cărora nu ne-am acordat aproape niciodată timp să ne aplecăm. Nu lipseşte sfatul bun şi pe parcursul paginilor simţi inevitabil că te regăseşti în multiple situaţii de viaţă. Limbajul este unul lejer şi da, totul decurge ca şi cum te-ai întâlni zilnic cu o bună prietenă şi ai purta o discuţie la o cafea. Cartea provoacă totodată la o proprie analiză, la trecerea prin filtrul personal a celor discutate.

1_cJkIJAlJn2z08dRrQlDSPQNecunoscuta de la Wildfell Hall – Anne Bronte

O carte clasică ne va încălzi sufletele în nopţile de iarnă reci. O poveste scrisă cu acurateţe în care descrierile provoacă imaginaţia, iar accentul pus pe tumultul interior al personajelor ne face să cunoaştem protagoniştii în profunzime. Prin intermediul romanului călătorim înapoi în timp, mai precis în secolul XIX, când condiţia femeii nu era una foarte bine definită, iar societatea încă îşi permitea să blameze curajul celor câteva capabile de a-şi asuma propriul destin şi propriile alegeri. Chiriaşa conacului Wildfell este înconjurată de o aură de mister, iar tânărul Gilbert Markham se simte sfâşiat între dragostea pe care începe să i-o poarte şi zvonurile negative la adresa acesteia. Subliniez faptul că povestea conturată de Anne Bronte este una în care feminismul este evidenţiat, iar Helen Huntingdon este protagonista care are curajul de a-şi părăsi soţul alcoolic şi de a începe o nouă viaţă alături de copilul ei.

Arta fericirii – Dalai Lama

Dacă încă nu aţi citit această carte, atunci vacanţa de iarnă este perioada ideală pentru a vă scufunda în lectura filozofiei lui Dalai Lama privitoare la fericire. După spusele maestrului spiritual, fericirea se poate obţine uşor, prin antrenarea minţii, iar oamenii de care ne înconjurăm voit au darul de a ne oferi un drum lin către o fericire zilnică sau, din contră, către o stare psihică negativă. Înţelepciunea lui Dalai Lama şi teoriile sale în ceea ce priveşte scopul fiinţei umane – acela de a atinge fericirea – pot schimba concepţii şi atitudini, iar fericirea se pare că nu este o utopie.

Magicienii – Lev Grossman

Deja Harry Potter a devenit o tradiţie în vacanţa de iarnă, fie că ne referim la film, fie la seria literară arhicunoscută. Ei bine, iubitorii seriei Harry Potter pot încerca absolut cu încredere Magicienii de Lev Grossman. Aici îl avem pe Quentin, un adolescent mult mai mare decât Harry, ale cărui aventuri încep de la 17 ani, când devine elevul Şcolii de Magie Brakebills. Aventurile lui Quentin amintesc de cărţile lui J. K. Rolling, dar există multiple elemente de originalitate, iar magia nu lipseşte niciun moment în tărâmul Fillory. Pe de altă parte, personajele din Magicienii sunt mai mature şi creionate mai aproape de realitatea modernă a zilelor noastre (reacţii, comportament, replici etc.).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.