Lecţii de seducţie

„Suntem scufundaţi într-o structură socială care erotizează totul. Afişele, publicitatea şi mediile de comunicare valorează preferenţial tot ce are legătură cu comportamentul sexual. Până şi pentru a vinde un tractor trebuie să apară o femeie dezbrăcată, deoarece, se pare că poate influenţa decizia unui bărbat de a cumpăra tocmai acel tractor, şi nu altul.”

Secolul XXI (adică onorabilul secol în care trăim) poate fi rezumat simplu în trei cuvinte atât de strâns relaţionate între ele încât liniuţele de unire devin indispensabile: adrenalină-viteză-sex. Este suficient să aruncăm o privire în jurul nostru pentru realiza că afirmaţia pe care tocmai am făcut-o nu are un voit accent de exagerare. Lumea secolului XXI a dat kilometrajul peste cap, iar timpul a devenit acel inamic nemilos şi imbatabil care ne împiedică să ne oprim, să fim fericiţi, să gustăm bucurii simple, să respirăm în voie. Cred că această viteză maximă cu care trăim totul atrage după sine dependenţa de senzaţii cât mai tari şi de intensitate, iar sexul, din câte se pare, e varianta cea mai la îndemână pentru a te simţi viu, pentru a te simţi fiinţă umană şi nu robot. Mai mult, am ajuns să căutăm intensitatea despre care vorbeam în partide de sex extrem (şi ăla practicat tot cu acceleraţia călcată la maxim pentru a nu pierde preţiosul timp, dar pierzându-ne propriile suflete). Nu este de mirare că într-un astfel de context s-a ajuns rapid la supraerotizare socială, la o suprastimulare sexuală psihică prin toate mijloace posibile. Mass-media, literatura, cinematografia, agenţiile de publicitate, toate promovează practica sexuală de orice natură şi cu orice consecinţe astfel încât, nu de multe ori, avem senzaţia că trăim într-o societate obsedată sexual.

Atât de multe invitaţii directe sau voalate pot avea unul din două efecte: provocarea unei senzaţii de greaţă vizavi de plăcere sau, din contră, crearea unei societăţi predominant animalice în ceea ce priveşte raportul sexual.

Pornind de la ideea că societatea modernă este cumva „anesteziată emoţional” din cauza activităţilor multiple derulate mult prea rapid, Pilar Sordo ne prezintă în introducerea cărţii sale sexul ca modalitate de simţire practicat tot mai des. Considerând însă că mai există şi oameni „normali” într-o societate care tinde să devină tot mai mult anormală, autoarea aduce în prim plan procesul de seducţie, proces pierdut din vedere pe traseu de tot mai multe persoane indiferent de statutul social sau vârstă.

„A intra în lumea seducţiei înseamnă a ajunge într-un spaţiu al senzaţiilor, aromelor, texturilor, lumilor secrete, greu de împărtăşit.”

„Lecţii de seducţie”, de Pilar Sordo, este o carte diferită deoarece propune în primul rând o introspecţie a propriei persoane şi o metodă de autoseducţie inedită ce trebuie aplicată înainte de a încerca să cucereşti pe altcineva. Structurată în 12 lecţii pentru 12 luni ale anului, cartea devine un fel de companion, un sfătuitor şi un prieten pentru un an de zile, timp în care cititorul decide utilitatea şi efectul celor învăţate.

„Fiecare lecţie de seducţie va fi orientată către trei categorii de persoane. Pe de o parte, către persoanele care nu au partener şi care simt nevoia să se autoiluzioneze cu acest concept de seducţie, inclusiv să se vindece, probabil, de rănile unor poveşti de viaţă trăite anterior.

De asemenea, către cuplurile cu vechime care au neglijat elementul seducţiei, acordând prioritate creşterii copiilor, grijilor economice, spaţiului fizic şi social înconjurător.

În al treilea rând, către femeia sau bărbatul aflaţi în plin proces de cucerire şi care, probabil, au fost primii care s-au simţit atraşi de titlul cărţii.”

Prima lecţie de seducţie este inevitabil autoacceptarea propriei persoane cu calităţi şi defecte, conştientizarea bunelor şi relelor, identificarea punctelor tari şi punctelor slabe. De asemenea este subliniat faptul că seducţia porneşte de la interior spre exterior şi nu invers. Autoarea propune cititorului o incursiune prin viaţa personală şi stabilirea unor priorităţi. În momentul în care se instalează stima de sine, celelalte lecţii pot fi predate şi reţinute cu lejeritate.

Personal, i-am dat dreptate din punctul acesta de vedere. Cum aş putea să aspir la ideea de a seduce pe cineva atât timp cât EU nu mă accept aşa cum sunt? Cum aş putea să-i cer cuiva să îmi găsească anumite calităţi dacă eu mă las dominată şi complexată de defecte?

Mi-a plăcut că începând de la prima până la ultima lecţie, autoarea propune un număr de teme la final ceea ce te face să simţi că faci paşi siguri în arta seducţiei. Una dintre temele lunii ianuarie este revizuirea garderobei. Trebuie să recunosc că am zis „pas” acestei cerinţe din simplul motiv că nu mă risc să deschid uşa şifonierului din motive de siguranţă personală. Prăbuşirea unui munte de haine peste mine nu se numără pe lista dorinţelor mele de Crăciun.

Lecţia lunii februarie se axează pe dualitatea femeii şi pe alegerea pe fiecare a făcut-o. Autoarea explică sensurile figurate ale conceptelor de „femeie bună” şi „femeie rea” sugerând că soluţia optimă este în niciun caz separarea celor două, ci combinarea lor într-o manieră armonioasă. Cuvintele alese de Pilar Sordo provoacă la o autoanaliză profundă în care amintirile sunt trecute printr-un fel se sită deasă a memoriei personale, autocunoaşterea jucând un rol important atât în deciziile deja luate cât şi în prezent.

„Invitaţia lunii februarie, luna dragostei, este ca femeile să facă o călătorie interioară şi să descopere care le-a fost traiectoria vitală în alegerea inconştientă între femeia bună şi femeia rea. Au ales? Nu au ales? Au fost conştiente de alegere? Sunt acum?”

Am apreciat de asemenea faptul că şi bărbaţii sunt luaţi în vizor şi nici ei nu sunt scutiţi de teme sau reflecţii ceea ce recomandă această carte ambelor sexe.

„Aceasta este lecţia pe care trebuie să şi-o însuşească bărbaţii: să înţeleagă că o femeie poate purta lenjerie intimă extrem de sexy şi să nu aibă nicio intenţie de a-şi atrage partenerul spre pat. Însă poate să vrea să-l cucerească cu simţul umorului, cu o conversaţie interesantă, cu o cină gustoasă, cu trăsăturile personalităţii ei, cu forma asertivă de a fi sau cu buna dispoziţie cu care ştie să-şi rezolve conflictele.”

Toate celelalte lecţii se succed în mod natural, iar autoarea nu omite niciunul dintre aspectele importante ale personalităţii care trebuie evaluate pentru a ajunge la autostimă şi implicit pentru a obţine capacitatea de seducţie. Nu este neglijat aspectul exterior şi nici receptivitatea la dorinţele proprii. Sunt cântărite compatibilităţile, conduitele ludice practicate în viaţa de zi cu zi, comunicarea, fanteziile şi prejudecăţile. Departe de a trata teme sexuale, cartea îndeamnă la îndrăzneală şi abordează seducţia ca pe un demers non-sexual. Este vorba despre a dărui ce ai mai bun, despre a evolua, despre acceptare şi visare.

„A mânca ciocolată sau a primi o floare poate fi mai erotic şi mai romantic decât actul sexual însuşi.”

„Lecţii de seducţie” se încadrează cu succes în categoria cărţilor de dezvoltare personală, iar seducţia este tratată şi analizată din perspectiva îmbunătăţirii relaţiilor cu propria persoană şi cu cei din jur, fără a fi abordată sub aspectul de cucerire care trebuie să conducă neapărat într-un pat. Este o scriere uşoară, pe înţelesul tuturor, care vine ca un ajutor în recăpătarea respectului şi a iubirii de sine.

„… seducţia nu ţine nici de corp, şi nici de garderobă, ci de atitudine.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.