Mini obiceiuri care îţi schimbă viaţa

Bazată pe experienţa de viaţă a autorului, dar şi pe date ştiinţifice cartea „Mini obiceiuri  – Obiceiuri mai mici, rezultate mai mari” oferă o nouă perspectivă asupra formării unor obiceiuri zilnice bune, sănătoase, care să ne ofere o stare psihică şi fizică armonioasă. Pornind de la o provocare banală, Stephen Guise a ajuns să capete încredere în forţele proprii şi să-şi formeze o altă atitudine faţă de propria persoană.

Un mini-obicei constă într-un comportament pozitiv care cere un minimum de efort la care creierul nu opune rezistenţă, iar rata de eşec este ca şi inexistentă. În mod normal, oamenii îşi fixează rezoluţii la o scară mai mare, una la care… nu pot ajunge până la ultima treaptă pentru că renunţă. Un exemplu în acest sens este chiar autorul care îşi dorea să se apuce de sport pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică. Numai că, exerciţiile i se păreau istovitoare, cele 30 de minute de sport erau sinonime cu un coşmar. Creierul opunea rezistenţă, iar voinţa i se risipea, chiar dacă intenţia exista şi era una bună, pozitivă. Atunci şi-a lansat o nouă provocare: o flotare pe zi – una singură. Fiind o acţiune simplă, rapidă, fără să implice vreun risc de eşec, de renunţare care mai apoi să degenereze într-o stimă de sine scăzută, flotarea zilnică s-a transformat rapid într-un obicei – un mini-obicei repetat la început datorită voinţei, iar ulterior datorită faptului că deja era un comportament instalat.

Stephen Guise ne spune că e mult mai bine să faci câte puţin în fiecare zi, chiar dacă acel puţin pare insignifiant sau ridicol, decât să nu faci deloc. Mai mult, succesul mini-obiceiurilor scade drastic teama de eşec în orice activitate sau domeniu al vieţii. Este o strategie de succes care te învaţă cu succesul în ceea ce întreprinzi.

Cartea este structurată pe şapte capitole care ne prezintă în detaliu formarea mini-obiceiurilor, modul de funcţionare al creierului şi cum acesta acţionează asupra instaurării de bune obiceiuri, aplicarea strategiei pentru mini-obiceiuri, voinţa proprie în raport cu motivaţia, paşii necesari pentru a produce schimbări majore, în ce constă eficienţa mini-obiceiurilor, cum să îţi alegi obiceiurile bune şi cum să planifici formarea lor şi lista continuă.

Modul de abordare este unul fresh, fiind o carte de dezvoltare personală, limbajul este unul colocvial, iar cartea se citeşte lejer, reuşind să capteze interesul încă din primele pagini şi să menţină curiozitatea pe parcurs.

Eşti pregătit să afli cum micile obiceiuri conduc către rezultate măreţe? Această carte de buzunar îţi va oferi o strategie cu care este aproape imposibil să dai greş. Fie că citeşti din ea dimineaţa, în pauza de cafea, în mijlocul de transport public cu care te duci la muncă sau seara, înainte de culcare, „Mini obiceiuri” îţi va oferi o lectură provocatoare care îţi va activa cheful de a-ţi forma noi obiceiuri pozitive în paşi mici.

Cândva circula pe Facebook o ştire cu o fată care a citit într-un an o mie de cărţi şi atunci multe persoane şi-au propus să citească mai mult, dar având numărul 1000 în minte. Din aceste multe persoane, tot multe au fost cele care la sfârşitul anului au realizat că au citit mult mai puţin decât în anii precedenţi. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că s-au luptat cu propriul creier care a opus rezistenţă la acel 1000 care părea uriaş, iar lectura devenise din plăcere, dintr-o activitate relaxantă, dintr-un obicei noninvaziv, o datorie, o obligaţie autoimpusă. În acest caz, urmând strategia lui Stephen Guise, ar fi trebuit să i se transmită creierului provocarea de a citi în fiecare zi câte 2-3 pagini. Cele 2-3 pagini ar fi fost o activitate lejeră, uşoară, pe care creierul ar fi acceptat-o şi voinţa proprie şi-ar fi spus cuvântul. Mai mult, ele s-ar fi înmulţit cu siguranţă, dar niciodată nu ar fi fost mai puţine şi nici nu ar fi existat zile, săptămâni, luni fără nicio pagină citită.

Autorul ne mai arată că, deşi motivaţia este un factor important, voinţa este cea care decide de cele mai multe ori în formarea unui obicei, în respectarea unor comportamente. De asemenea, intenţia (chiar şi însoţită de motivaţie) nepusă în practică şi nerespectată nu doar că duce spre eşec, dar scade considerabil încrederea în forţele proprii care se manifestă în toate aspectele vieţii de zi cu zi.

Există un soi de nepotrivire între ambiţii şi abilităţi, iar când dorinţele sunt mari, tindem să ne supraestimăm capacitatea de a urma un anumit tip de comportament, de a respecta zilnic o activitate care implică un volum mare de efort de orice natură sau de timp. Şi atunci strategia mini-obiceiurilor apare ca o salvare pentru că ele pot fi respectate cu un efort pe care creierul nu-l simte şi într-un timp care nu ne afectează nicidecum programul. Mini-obiceiul este obiceiul bun pe care vrei să ţi-l formezi, dar la o scară mult redusă. De exemplu, dacă vrei să ajungi să îţi formezi o gândire pozitivă, soluţia nu este să îţi impui din start să gândeşti doar de bine tot timpul şi să te învinovăţeşti dacă ceva te întristează, dacă te cuprinde stresul sau oboseala etc. Indicat este să îţi propui să ai câteva gânduri pozitive pe zi şi cu timpul acestea se vor înmulţi fără să depui vreun efort în acest sens, gândirea pozitivă devenind astfel un obicei.

Această carte ne mai explică şi cum se formează obiceiurile prin repetiţie şi cum ne putem forma oricând altele noi, înlocuindu-le pe cele vechi, care au devenit nocive, nu ne mai aduc satisfacţie etc.

Mini-cartea lui Stephen Guise este una plăcută, motivaţională, cu o perspectivă interesantă care are darul de a activa dorinţa de schimbare, chiar dacă aceasta se produce treptat şi în paşi mici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.