Însuşi autorul cărţii, Mason Currey, şi-a creat propriul ritual pentru a scrie acest volum. El ne povesteşte că aproape un an şi jumătate s-a trezit, de luni până vineri, la 5:30 şi, împreună cu o ceaşcă de cafea, a scris despre rutinele „celor mai luminate minţi” ale ultimelor patru secole. Currey s-a documentat destul de mult în acest sens, reuşind să ne ofere date despre orele de somn ale personalităţilor, despre felul în care alegeau să îşi savureze cafeaua sau ceaiul, să îşi petreacă timpul liber, să creeze, să gândească, să îşi caute inspiraţia etc.
Aceasta este o carte care stârneşte curiozitate, o carte care reprezintă o intruziune în viaţa marilor scriitori, muzicieni, pictori şi care îi oferă cititorului nu doar o altă latură a acestora, ci şi o mulţime de picanterii. Se poate observa cum tabieturile (mai mult sau mai puţin ciudate), programele bine stabilite, ritualurile zilnice au reprezentat pentru aceşti oameni mega-cunoscuţi nişte reţete ale succesului. Bineînţeles că fiecare om are propriile sale tabieturi – de exemplu, cafeaua de dimineaţă, preparată după gustul fiecăruia şi băută în linişte, în grabă, acasă, la cafenea, în compania ziarului sau navigând pe internet etc. – dar aceşti „oameni de geniu” aveau, din câte se pare, adevărate ritualuri care le asigurau productivitatea şi inspiraţia.

Anthony Trollope , scriitor britanic foarte prolific, a reuşit să fie atât de productiv, datorită unui program riguros, autoimpus, de la care nu a abdicat vreodată. Pentru a se trezi la 5:30, în fiecare dimineaţă, plătea în plus, unul dintre servitori, care era chiar „nemilos” cu el, atunci când cunoscutul autor ar mai fi stat probabil măcar cinci minute în aşternuturi. Aloca trei ore scrisului, din care, prima jumătate de oră era pentru a citi ceea ce scrisese în ziua anterioară. Împărţirea aceasta a timpului l-a ajutat enorm în scrierea romanelor sale.
Jane Austen se trezea tot dis-de dimineaţă, dar ea începea cu un cântec la pian, care îi crea o stare de bună dispoziţie şi, după pregătirea şi servirea micului dejun, scria în sufragerie, alături de mama şi sora ei, care nu o deranjau. Obişnuia să le citească membrilor familiei din romanele sale în fiecare seară.
Gustave Flaubert nu era însă atât de matinal… ritualul său începea la ora zece dimineaţa şi începea prin a citi corespondenţa şi ziarele, apoi dedica timp familiei. Scrierea propriu-zisă începea abia noaptea, după ce toată familia adormea. Flaubert iubea scrisul cu o patimă greu de înţeles şi poate de aceea prefera să îşi aştearnă cuvintele pe hârtie în liniştea nopţii, când nu exista riscul să poată fi deranjat.
Printre rutinele oamenilor de geniu se găsesc şi mici ciudăţenii sau activităţi care smulg zâmbete. De exemplu, scriitorul Somerset Maugham îşi începea ziua de lucru din… baie, unde concepea primele două propoziţii, David Lynch practica meditaţia transcendentală pentru a căpăta idei, iar Maya Angelou nu putea scrie de acasă, aşa că majoritatea operelor sale sunt redactate în hoteluri sau moteluri. Despre Balzac aflăm că obişnuia să bea 50 de cafele pe zi, iar Truman Capote era superstiţios – nu lucra în zilele de vineri, refuza camerele de hotel cu numere nenorocoase şi în scrumiera lui nu puteau exista trei mucuri de ţigară.
„Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu” este o carte interesantă, fascinantă, care ne răspunde la multe dintre curiozităţile pe care le-am avea cu privire la artişti. În moduri diferite, aceştia făceau în aşa fel încât să dedice zilnic timp pasiunii lor – de aici şi succesul nemuritor.
Pentru orice om, managementul timpului este important. Planificarea riguroasă a activităţilor zilnice, întocmirea unui orar/program de la care să nu ne abatem asigură productivitatea şi, implicit, satisfacţia. Sunt o mulţime de tehnici de management ale timpului, dar cel mai important este să ne stabilim priorităţile şi să acordăm acestor priorităţi timpul necesar. Cartea lui Mason Currey nu ne prezintă o metodă anume de gestionare a timpului, dar ne arată cum marile personalităţi artistice procedau pentru a se dedica muncii lor.
Acest volum, care se citeşte uşor şi care ne face cunoştinţă cu viaţa personală a multor celebrităţi „de geniu”, îi va încânta pe toţi pasionaţii de cultură.